Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A romák elleni gyilkosságsorozat emléknapjává nyilvánították február 23-át


Családtagok Csorba Róberték leégett háza mellett, Tatárszentgyörgyön 2009. február 24-én
Családtagok Csorba Róberték leégett háza mellett, Tatárszentgyörgyön 2009. február 24-én

A Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntéssel fogadta el a javaslatot, hogy legyen a romák elleni, 2008–2009-es gyilkosságsorozat emléknapja február 23. 2009-ben ezen a napon Tatárszentgyörgyön a saját udvarán lelőtték Csorba Róbertet és hatéves kisfiát. Összesen hat embert öltek meg a romák elleni támadássorozatban.

A 2008–2009-ben a romák ellen elkövetetett, etnikai indíttatású támadássorozatban összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen tizenegy Molotov-koktélt dobtak házakra, a hat halálos áldozat mellett öten súlyosan megsebesültek.

A Roma Emlékbizottság képviseletében Rácz Béla és Bari Judit is jelen volt a városházán megtartott ülésén, ahol Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztéséről is döntöttek. A tervezet a romák elleni terrortámadásra vonatkozó emlékezetpolitikai kezdeményezést támogatva Budapest felelősségvállalásával kapcsolatos javaslatokat fogalmazott meg – közölte a Roma Sajtóközpont.

„Fontos kiemelni, hogy bár a rasszista alapú gyilkosságsorozat egyetlen tette sem fővárosi helyszínhez kötődik, emlékezetének ápolása és tanulságainak megértése mégis egyaránt fontos a főváros roma és többségi társadalma számára is. (…) Fontos megértenünk és tudatosítanunk azt a folyamatot, amely a szélsőjobboldali, kezdetben marginális gyűlöletbeszéddel kezdődik, annak normalizálódásával a közbeszéd részévé válik, és tettlegességhez, végül gyilkossághoz vezet. Annál is inkább fontos ennek megértése, mert a különböző társadalmi kisebbségek és ezek között különösen a cigányságot célzó gyűlöletbeszéd és gyűlöletpolitika sajnos mind a mai napig része a közbeszédünknek” – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A megszavazott javaslat szerint Budapest emléknappá nyilvánította február 23-át, és csatlakozott azon követeléshez, hogy az évforduló országos emléknap legyen. A dokumentum szerint a főváros vállalta, hogy október 31-ig egyeztet egy méltó emlékhely létrehozásának lehetőségéről is.

A Roma Sajtóközpont februárban csaknem ötven szervezettel közösen kezdeményezte, hogy nyilvánítsák országos emléknappá február 23-át. Azóta több mint négyezren csatlakoztak az aHangon elindított petíciójukhoz, a Józsefvárosi Önkormányzat pedig az országban elsőként emléknappá nyilvánította az évfordulót.

XS
SM
MD
LG