Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Én már nem tudtam kimenni a házból” – Újabb rakétatámadás érte Kijevet


Egy tűzoltó segíti ki társát egy kráterből, miközben egy égő autót oltanak el a rakétatámadás után Kijevben 2022. október 10-én, hétfőn
Egy tűzoltó segíti ki társát egy kráterből, miközben egy égő autót oltanak el a rakétatámadás után Kijevben 2022. október 10-én, hétfőn

Röpködnek a rakéták és a drónok, a feleségem szerencsére az óvóhelyen van, de én már nem tudtam kimenni, a lakásban vészelem át – mondta a Szabad Európának az ukrán főváros elleni újabb orosz rakétatámadásról a Kijevben élő Tompa Tibor. Beszélgetésünk idején már mintegy két és fél órája tartott a légiriadó.

Kijev központjától mintegy 10-12 percre lakik Tompa Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének alelnöke. Már a hétfői, öt és fél órán át tartó rakétatámadás idején is beszámolt az eseményekről. Most elmondta, hogy magyar idő szerint reggel fél 8 óta lövik ismét az ukrán fővárost. Rakéták és drónok röpködnek a levegőben.

„Dolgozik a légvédelem. Tudja, más hangja van, amikor becsapódik egy rakéta, és más, amikor lelövik. Becsapódást a környéken szerencsére most nem hallottam.”

Tompa Tibor arról számolt be, hogy a hétfői támadási hullám után a városban több helyen nincs áram, és akadozik a vízellátás is. Kijevben részleges energiakorlátozást vezettek be, este 6-tól 22 óráig korlátozni kell az áramhasználatot.

„Még a tévét sem kapcsoltuk be, és a komputert sem, hogy bírja a rendszer. Láttam a statisztikát, a legnagyobb terheltség idején is a lakosság 35 százalékkal kevesebbet energiát fogyasztott, mint egy nappal korábban, fegyelmezettek az emberek.”

Információi szerint Kijevben mintegy hetven épület rongálódott meg jelentősebben, köztük van több tanintézet, három iskola és három óvoda. A kijevi tudományegyetem épületénél és az előtte lévő parkban is csapódott be rakéta.

Több kritikus infrastrukturális objektum találatot kapott, emiatt akadozik az áram- és vízellátás.

„Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra. Mi is így várjuk a holnapot, így élünk – mondja Tompa Tibor. – Külön szobánk van, amiben minden megvan, ami szükséges: gyógyszerek, kötszerek, meleg ruha, az irataink. Nem tudjuk, mi lesz a fűtéssel, és éjszakánként itt már fagy, két paplan alatt alszunk.”

Élelmiszerben, gyógyszerben nincs hiány, de minden nagyon drága – mondja a férfi. Elmondása szerint a forgalom is beindult a városban, de személyautóval közlekedni most a legveszélyesebb, a hétfői támadás során is lehetett látni, milyen sok jármű kapott találatot.

A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:01 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG