Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ennyi pénzért nem vágom el a köldökzsinórt” – bérfeszültség az egészségügyben


Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírus-osztályán 2021. április 2-án
Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírus-osztályán 2021. április 2-án

Megkapták az új szolgálati jogviszony alapján járó bérüket az egészségügyi dolgozók. Az orvosok bére nőtt, másoké nem, és vannak, akiknek csökkent a fizetésük. Van olyan kórház, amelyik megvágta az ügyeleti pótlékot, lehet, hogy az utazási kedvezmény is ugrott – maradt viszont a hálapénz.

Egyre nagyobb a feszültség az egészségügyben, miután március 1-jétől az új szolgálati jogviszony alapján kapják a fizetésüket az egészségügyi dolgozók. Az orvosok jelentős béremelést kaptak, miközben a többiek alapfizetése nem nőtt.

Sokan meglepődtek, mert azt tapasztalták, hogy az új rendszerben kevesebb lesz a fizetésük. Azért a jövő idő, mert a kórház nem utalt még kevesebbet, hiszen a koronavírus-járvány miatt felgyűlt túlórákat csak most, két hónapos csúszással fizették ki az egészségügyi dolgozóknak.

„Meglepődtem, amikor a bérszámfejtést olvasva azt tapasztaltam, hogy a kórház csökkentette az ügyeleti pótlékok díját” – mondta egy neve elhallgatását kérő egészségügyi szakdolgozó, aki egy vidéki kórház alkalmazottja.

A Szabad Európa számára elküldött bérpapírokon az látszik, hogy a hétvégére vonatkozó ügyeleti bérpótlékot 110 százalékról 90-re, míg a hétköznapokra vonatkoztatott bérpótlékot a korábbi szintén 110 százalékos szintről 80-ra csökkentette a kórház. A munkaszüneti napokra, pontosabban a piros betűs ünnepnapokra adott korábbi, 130 százalékos bérpótlékot 100 százalékra mérsékelte a munkáltató.

Utazási kedvezmény sem jár már

Sőt az új szolgálati jogviszonyra hivatkozva a kórház márciustól több mint a felére vágta vissza a koronás osztályokra rendelt dolgozók pótlékát. „Nettó tizenkétezer forintos Covid-pótlékot kaptunk tavaly november óta. Márciusban, éppen a harmadik hullám tetőzése előtt csökkentették nettó ötezer forintra ezt. Elfelejtették velünk közölni, csak hónap közepén szóltak, hogy bocsi, kevesebb lesz a pótlék” – mondta az egészségügyes informátorunk.

Talán apróságnak tűnhet, de azzal, hogy az egészségügyi dolgozók elvesztették közalkalmazotti státuszukat, sanszos, hogy az évi tizenkét utazásra jogosító ötvenszázalékos kedvezményt nyújtó utalványt is bukták. „Minden év márciusában kaptuk meg a papírt, idén azonban erre nem került sor. Semmilyen információt nem közöltek ezzel kapcsolatban; vajon később kapjuk meg, vagy már nem jár nekünk?” – tette hozzá.

Az egészségügyi dolgozó szerint az orvosokat nem zavarja a műszakpótlékok csökkentése, mert nekik sokkal magasabb az alapfizetésük, az alacsonyabb százalékkulccsal számolva is magasabb bérpótlékot kapnak.

„Az én alapfizetésem egy forinttal sem emelkedett az új rendszerben, viszont az alacsonyabb szorzók miatt csökkenni fog a fizetésem a covidos túlórák kifutását követően. Nem pattogok, mert nincs sok hátra a nyugdíjig, de tény, hogy elképesztően rossz a hangulat a kórházban” – mondta.

Vannak, akik beszólnak a dokiknak, miután sok olyan munkát vállaltak korábban, ami az orvos dolga lett volna. „Ennyi pénzért nem vágom el a köldökzsinórt” – mesélte az egészségügyes dolgozó, akinek az egyik kollégája mondta ezt az orvosnak, miután az megkérte a köldökzsinór elvágására.

Végre szabad a hétvégém

Hiába emelték meg az orvosok fizetését, nem mindenki járt jobban. A hálapénzek elfogadásának betiltásával sok orvos jövedelme csökkent. „Nekem három részből állt a fizetésem. A kórházi béremből, ez volt a legalacsonyabb, a magánpraxison befolyó bevételekből és a hálapénzből” – mondta a Szabad Európának egy szülész-nőgyógyász.

A névtelenséget kérő orvos azt mondta, hogy a régi fizetése duplájára nőtt, emellett továbbra is rendel a magánpraxisában, azonban a hálapénzt elengedte. „Nem akarok emiatt börtönbe jutni. Bár összességében csökkent a jövedelmem, végre van szabad hétvégém, és éjszaka sem kell berohannom szülést levezetni” – mondta.

Sokan elfogadják még a borítékot

Az orvos elmondása szerint sok kollégája még most is elfogadja a paraszolvenciát, annak ellenére, hogy az új szolgálati jogviszony szerint bűncselekmény. Sőt a rendőröket is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) ötven fővel gyarapodik azért, hogy az egészségügyi dolgozók úgynevezett megbízhatósági vizsgálatát el tudják látni.

Hasonló trendről számolt be a vidéki kórházban dolgozó egészségügyi szakember is, ott is sokan elfogadják még a borítékot. Ebben közrejátszhat az is, hogy a betegeknek is idő kell, hogy megszokják a gondolatot: akkor is ellátják őket, ha nem adnak pénzt.

Az egészségügyi dolgozók az új jogszabály szerinti makulátlan munkavállalásához az is hozzátartozik, hogy csak előzetes engedély bitokában vállalhatnak másodállást. Információink szerint hiába jelentették az egészségügyi dolgozók az erre vonatkozó igényeiket az április 29-i törvényes határidőig az állami Országos Kórházi Főigazgatóságnál (Okfő), a mai napig nem kaptak választ.

Mint ismert, az Okfő utasítása kimondja, hogy az állami egészségügyben a főálláson kívül másod- vagy harmadállásokat kizárólag a munkáltató engedélyével végezhetnek az ott dolgozók. Ahogy az mfor.hu beszámolt róla, amit eddig nem kellett bejelenteni, azt most igen, de egyáltalán nem biztos, hogy igen lesz rá a válasz.

A kérvényt minden esetben elektronikusan kell benyújtani a munkáltató támogató határozatával együtt. A kérelmeket az Okfő bírálja el a beérkezéstől számított nyolc napon belül. Megkerestük az Okfőt, hogy mi a késlekedés oka, azonban választ nem kaptunk.

De nemcsak a másodállásokkal van gond, hanem a bérpótlékok kifizetésével is. Az új egészségügyi törvény és a korábbi jogszabályok nincsenek szinkronban, így most az egészségügyi dolgozók munkáltatói döntik el, hogy mekkora ügyeleti és egyéb pótlékot adnak a munkatársaknak.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG