Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: A menekültek száma új rekordot döntött 2021-ben, a tendencia folytatódik


Ukrán édesanya olvas a kislányának egy moldovai menekülttáborban Chişinău mellett 2022. június 9-én
Ukrán édesanya olvas a kislányának egy moldovai menekülttáborban Chişinău mellett 2022. június 9-én

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) szerint 2021-ben a legmagasabb szintet érte el az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek száma azóta, hogy feljegyzik az adatokat. A kényszerű lakóhelyelhagyás sebessége és mértéke meghaladja a menekültek számára kidolgozott megoldásokat.

Az UNHCR június 16-án a globális tendenciákról közzétett éves jelentésében közölte, hogy 2021-ben világszerte 89,3 millió ember kényszerült otthona elhagyására üldözés, konfliktus, erőszak, emberi jogai megsértése vagy a közrendet súlyosan megzavaró események miatt.

Ez a szám nyolc százalékkal haladja meg az előző évit, és jóval több mint kétszerese az egy évtizeddel korábbi értéknek – tette hozzá.

A menekültek növekvő számával kapcsolatos aggodalmakat az UNHCR szerint fokozta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, ami a második világháború óta a leggyorsabb és az egyik legnagyobb mértékű kikényszerített áttelepülési válságot okozta, miközben más vészhelyzetek Afrikában, Afganisztánban és a világ többi részein a százmilliós mérföldkő fölé nyomták a számot 2022-ben.

„Az elmúlt évtizedben minden évben nőttek a számok” – mondta Filippo Grandi, az Egyesült Nemzetek menekültügyi főbiztosa.

„Hogy mi jön ezután, az rajtunk áll. Vagy lépéseket teszünk, hogy kezeljük az emberi kétségbeesést, és tartós megoldást találjunk, vagy folyamatosan száguldunk rettenetes új mérföldkövek felé” – tette hozzá.

A jelentés szerint mintegy 7,1 millió ukrán távozott otthonából új helyre az országon belül, amióta Oroszország elindította a háborút, és több mint hatmillió menekült hagyta el az országot.

Háború, élelmiszerhiány, klímaválság

Mindeközben – mondja az UNHCR – az élelmiszerhiány, az infláció és az éghajlati válság tovább fokozza az emberek nehézségeit és növeli a humanitárius válaszlépések szükségességét, jóllehet a finanszírozási kilátások sok esetben halványnak tűnnek.

A tavalyi volt a 15. olyan év, amikor folyamatosan nőtt azoknak a száma, akik a konfliktusok miatt otthonuk elhagyására kényszerültek, és az országon belül kerestek új lehetőséget. Mostanra ez elérte az 53,2 milliót, miközben a kitelepítés sebessége és mértéke még mindig felülmúlja a számukra elérhető megoldásokat, például a hazatérést, az új otthonteremtést vagy a beilleszkedést az új környezetbe – közölték.

„Miközben rettenetes új menekülthelyzeteknek vagyunk tanúi, és a már meglévő válságok is újra fellángolnak vagy megoldatlanok maradnak, vannak példák arra is, hogy országok és közösségek együtt dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak az otthonukat hátrahagyni kényszerülőknek” – tette hozzá Grandi.

A jelentés szerint Afganisztánban 2021-ben négy százalékkal csökkent a menekültek száma az egy évvel korábbihoz képest, még úgy is, hogy a nemzetközi erők kivonása után a tálib fegyveresek vették át a hatalmat az országban. De Afganisztán még így is a harmadik helyen áll a menekültek számát tekintve (2,71 millió) Szíria (6,8 millió) és Venezuela (4,6 millió) mögött.

XS
SM
MD
LG