Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Az ukrajnai háború fokozza a gyermekéhezést a világban


Súlyosan alultáplált pakisztáni gyerek kórházi kezelése Karacsitól mintegy háromszáz kilométerre 2014. március 11-én
Súlyosan alultáplált pakisztáni gyerek kórházi kezelése Karacsitól mintegy háromszáz kilométerre 2014. március 11-én

A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajnában dúló háború élelmezési válságot okozhat a világban, így tovább súlyosbíthatja a gyermekéhezést számos országban – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden.

A szervezet arról számolt be friss jelentésében, hogy az orosz agresszió miatt mintegy 16 százalékkal nőhet a legsúlyosabban alultáplált kiskorúak életmentő kezelésének ára.

„A fegyveres konfliktusok, a klímasokkok és a koronavírus-járvány már jóval az ukrajnai háború globális élelmezésbiztonságra gyakorolt negatív hatásai előtt is pusztították a családok azon képességét, hogy ellássák gyermekeiket”mondta Catherine Russell, az UNICEF igazgatója.

A helyzetértékelés szerint a pandémia és a háború hatására jelentősen megnőtt az úgynevezett fogyasztásra kész terápiás élelmiszerek (RUTF) alapanyagainak ára, ezzel párhuzamosan pedig veszélyben van a krónikus sorvadásos betegségekben szenvedő gyermekek gyógykezelésének finanszírozása is.

Ha utóbbi célra az év végéig nem ad további forrásokat a nemzetközi közösség, körülbelül hatszázezerrel nőhet a krónikus sorvadásos betegségekben szenvedő gyermekek már jelenleg is tízmilliós száma.

„Ezek a terápiás pasztatasakok évente gyermekek milliói számára jelentik a különbséget élet és halál között. A globális élelmiszerpiacon kezelhetőnek tűnhet a 16 százalékos áremelkedés, de az ellátási lánc legvégén súlyosan alultáplált gyermekek állnak, akik számára a tét egyáltalán nem kezelhető” – hangsúlyozta Russel.

Az UNICEF a válság súlyosbodásának megelőzése érdekében arra szólította fel a világ országait, hogy legkevesebb 59 százalékkal növeljék a finanszírozást a 2019-es szinthez képest.

XS
SM
MD
LG