Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU segíti Ukrajnát a gabonaexportban


Műtrágyát szór szét egy traktor egy gabonaföldön az ukrajnai Jakovlivka közelében 2022. április 5-én, miután a falut is bombatalálat érte a Harkiv ellen indított támadásban
Műtrágyát szór szét egy traktor egy gabonaföldön az ukrajnai Jakovlivka közelében 2022. április 5-én, miután a falut is bombatalálat érte a Harkiv ellen indított támadásban

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy az EU kormányaival együttműködve segíti Ukrajnát annak a több millió tonna gabonának az exportjában, amely az országban rekedt, miután az orosz haditengerészet blokkolja az ukrán kikötőket.

A Nemzetközi Gabonatanács adatai szerint Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre a 2020/21-es szezonban, 44,7 millió tonnát adott el külföldre, főleg Kínába, Afrikába és Európába. Emellett ő a napraforgóolaj egyik legnagyobb termelője is.

Mielőtt Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, a gabonafélék és a napraforgóolaj kilencven százalékát fekete-tengeri ukrán kikötőin keresztül vitték ki az országból – ezt az útvonalat most lezárták. Az ukrán gabonaexporttal összefüggő gondok élelmiszerválsággal fenyegetnek, különösen az olyan szegényebb térségekben, mint Afrika.

„Húszmillió tonna gabonának kell kevesebb mint három hónapon belül elhagynia Ukrajnát az uniós infrastruktúra felhasználásával” – mondta Adina Valean, az EU közlekedési biztosa.

„Ez óriási kihívás, ezért elengedhetetlen a logisztikai láncok összehangolása és optimalizálása, új útvonalak kialakítása, valamint a szűk keresztmetszetek okozta feltorlódások lehetőség szerinti elkerülése.”

Kihívást jelent az is, hogyan szállítsák ki gyorsan az országból az ukrán terményeket, mert Ukrajna vasútvonalain más a vágányok szélessége, mint Európában, így a gabonát a határon át kell pakolni. Tovább rontja a helyzetet, hogy nem sok ilyen lehetőség van a határokon.

A bizottság felszólította a közlekedési vállalatokat, hogy biztosítsanak több teherautót és vasúti járművet, mozdonyt és tehervagont. Egyben közölte: maga is létrehoz egy megfelelő logisztikai platformot, hogy hozzárendelje az ingyenes szállítási erőforrásokat a kereslethez.

A bizottság közölte, hogy prioritásként kell kezelni a terminálokon az ukrán mezőgazdasági exportszállítmányokat, és a pályahálózatok működtetőinek vasúti résidőket kell rendelkezésre bocsátaniuk az ukrán exporthoz. Felszólította a vállalatokat, hogy sürgősen helyezzenek át mobil gabonarakodókat az érintett határállomásokra az átrakodás felgyorsítása érdekében.

A bizottság megvizsgálja a teherfuvarozó cégek számára nyújtott garanciákat is az Ukrajnába küldött járműveik biztosítására, és felszólította az EU kormányait, hogy alkalmazzanak maximális rugalmasságot a határátkelőhelyeken az eljárások felgyorsítását elősegítő megfelelő személyzettel.

Végül a bizottság felméri az EU-ban rendelkezésre álló tárolási kapacitást, és egyeztet az uniós kormányokkal annak érdekében, hogy nagyobb kapacitást biztosítson az ukrán export ideiglenes tárolására.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG