Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Oroszország és Ukrajna is kínzott hadifoglyokat


Fogolycsere keretében szabadon bocsátott ukrán katonák
Fogolycsere keretében szabadon bocsátott ukrán katonák

Mindkét háborús fél esetében van bizonyíték hadifoglyok kínzására, az orosz oldalon azonban ez „meglehetősen rendszerszintűnek” számít – írta jelentésében az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (ONCHR).

Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai megfigyelőcsoportjának vezetője azt mondta kedden, hogy kínzások és nem megfelelő bánásmód mintázatát azonosították az orosz fegyveres erők fogságába esett ukrán katonák esetében, azonban az ellenkező oldalon is van példa dokumentált jogsértésekre.

Az ONCHR mindkét oldalon több mint százötven hadifogollyal készített interjút április óta, az ukránok körében ez csak a szabadon bocsátásukat követően volt lehetséges, mivel Oroszország nem biztosított hozzáférést a börtönökhöz.

A szembenálló felek jogsértéseinek összehasonlítására vonatkozó kérdésre Bogner azt válaszolta, hogy az ukrán hadifoglyok kínzása „meglehetősen rendszerszintű”, míg a fogságba eső orosz fegyvereseké „nem rendszerszintű”.

Tájékoztatása szerint az orosz katonákkal szembeni jogsértések nagy többségét három fogolytáborban követték el, ezzel szemben a volt ukrán hadifoglyok közül szinte mindenki kínzásról és nem megfelelő bánásmódról számolt be, például kutyatámadásról, eljátszott kivégzésről, elektrosokkról, illetve szexuális erőszakról.

Egy férfi, aki a Donyeck megyei Olenivkában raboskodott, elmondta, hogy az oroszbarát szeparatista erők drótokat kötöttek a nemi szervére és az orrára, majd áramot vezettek bele. „Puszta szórakozásból, nem érdekelte őket, hogy mit válaszolok a kérdéseikre” – fogalmazott.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a jelentést. A Kreml tagadja, hogy kínoznák a hadifoglyokat.

Bogner közölte, hogy a másik oldalon „hiteles állítások” szólnak orosz hadifoglyok kivégzéséről. „Bár Ukrajna legalább két esetben bűnügyi vizsgálatot indított, az ONCHR nem látott előrelépést ezen eljárásokban” – mondta.

Más orosz hadifoglyok a rossz és megalázó szállítási körülményeket említették, többen beszéltek arról, hogy meztelenül, hátrakötözött kézzel kényszerítették be őket a járműbe. Az ENSZ úgynevezett „üdvözlő verésekről” is értesült egy ukrán büntetőtelepről.

Kijev korábban hangsúlyozta, hogy minden hasonló esetet ki fog vizsgálni, és fellép a jogsértésekkel szemben.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG