Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Súlyos humanitárius válság fenyeget Afganisztánban


Burkát viselő nők Kabul belvárosában 2021. augusztus 28-án
Burkát viselő nők Kabul belvárosában 2021. augusztus 28-án

Súlyos humanitárius válság fenyeget Afganisztánban az iszlamista tálib lázadók hatalomátvételét követően – figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Filippo Grandi menekültügyi főbiztos hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy nyitva kell tartani a dél-ázsiai ország határait, illetve felszólította a nemzetközi közösség államait, hogy vegyék ki jobban a részüket a teherből, rámutatva, hogy Iránban és Pakisztánban jelenleg is mintegy 2,2 millió afgán menekült tartózkodik.

A világszervezet előző héten arról számolt be, hogy az idei év végéig akár a félmilliót is elérheti az Afganisztánból elmenekülő helyi lakosok száma.

Az Egyesült Államok vezette kimenekítési műveletben már több mint 117 ezer külföldi és afgán állampolgárt szállítottak el Kabulból, mióta az iszlamista tálib lázadók két héttel ezelőtt átvették az ellenőrzést Afganisztán fővárosa felett is.

Grandi kiemelte, hogy az evakuálás „napokon belül le fog zárulni, és a kibontakozóban lévő tragédia nem lesz olyan látható, mint eddig, de attól még az lesz a mindennapok valósága afgánok milliói számára (…) Nem fordíthatjuk el a fejünket” – fogalmazott.

Nem tudok hinni nekik: az afgán nők szkeptikusak a tálibok ígéreteivel kapcsolatban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:55 0:00

Napirenden az afgán válság

Az európai uniós tagállamok belügyminiszterei kedden vitatják meg az afgán válságot. Az elfogadásra váró nyilatkozattervezet szerint „az EU és tagállamai összehangolt és rendezett válaszintézkedéseket dolgoznak ki, elkötelezettek a közös fellépés mellett a korábban tapasztalt ellenőrizetlen, nagy volumenű illegális migrációs mozgások megakadályozása érdekében”.

Sajtóhírek szerint meg fogják ismételni korábbi vállalásukat, miszerint a közösség több pénzt fog elkülöníteni Afganisztán és a környező országok számára, hogy biztosítsa a rászorulók megfelelő védelmét elsősorban a térségben.

Az EU-tagállamok szeretnék elejét venni annak, hogy olyan nagy menekültáradat induljon el a kontinens felé, mint 2015-ben.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) figyelmeztetett, hogy Afganisztánban a gyerekek minden korábbinál nagyobb veszélyben vannak. „Tisztában vagyunk vele, hogy egyes partnerek az afganisztáni segélyezés leállítását fontolgatják. Ez rendkívül aggasztó” – írták.

„Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, az UNICEF számításai szerint egymillió, öt évnél fiatalabb gyerek fog súlyos alultápláltságtól szenvedni Afganisztánban. Eközben több mint négymillió gyerek, köztük 2,2 millió lány nem jár iskolába. Mintegy háromszázezer kiskorú lakóhelye elhagyására kényszerült” – húzták alá.

XS
SM
MD
LG