Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: vörös vonal az afgán nők jogainak tiszteletben tartása


Robotikát tanuló afgán lányok óra közben 2017-ben
Robotikát tanuló afgán lányok óra közben 2017-ben

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az afganisztáni helyzet miatt. Az emberi jogi főbiztos a táliboknak azt üzente, vörös vonal lesz, hogyan bánnak a nőkkel.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint hiteles jelentések bizonyítják, hogy a tálibok ígéretükkel ellentétben civileket végeztek ki, és korlátozzák a nők jogait. Az események miatt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa rendkívüli ülést tart, ahol a főbiztos Michelle Bachelet sürgette a nemzetközi szervezetet, hogy hozzanak létre egy mechanizmust a tálibok tevékenységének szoros nyomon követésére a pakisztáni kormánnyal és az Iszlám Együttműködési Szervezettel (OIC) közösen.

Elindultak a megtorlások

A NATO-erők kivonulása előtt a radikális iszlamista tálibok béketárgyalásokat folytattak az amerikaiakkal, ahol ígéretet tettek arra, hogy nem hozzák vissza a kilencvenes évekbeli tálib rezsim brutalitását. Akkoriban az egész világot megdöbbentette az afgán nők elnyomása, akiket nagyrészt otthonukba zártak. Az országban a legtöbb szórakozási lehetőséget betiltották, a törvényeket megszegőket nyilvánosan kivégezték, például megkövezték.

Egyelőre érdemes szkepticizmussal kezelni az ígéreteket, miután a napokban arról érkeztek hírek, hogy tálib harcosok házról házra járva ellenzékiek után kutatnak.

Veszélyben az oktatás, mozgás, munkavállalás szabadsága

Bachelet felszólította a tálibokat, hogy kötelezzék el magukat a nők és lányok, valamint az etnikai és vallási kisebbségek jogainak tiszteletben tartása mellett, és tartózkodjanak a megtorlásoktól.

„Nyomatékosan felszólítom a tálibokat, hogy fogadják el a felelősségteljes kormányzás és az emberi jogok normáit, és dolgozzanak a társadalmi kohézió és a megbékélés helyreállításán, többek között a konfliktus évtizedei alatt szenvedők jogainak tiszteletben tartása révén” – mondta Bachelet az ENSZ-tanácsnak.

Bachelet szerint „alapvető vörös vonal lesz, hogy a tálibok hogyan bánnak a nőkkel és lányokkal, és tiszteletben tartják-e a szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, az oktatáshoz, az önkifejezéshez és a munkavállaláshoz való jogukat a nemzetközi emberi jogi normák alapján (…) Különösen a lányok számára a minőségi középfokú oktatáshoz való hozzáférés biztosítása lesz az emberi jogok iránti elkötelezettség alapvető mutatója. A felelősség most teljes mértékben a táliboké, hogy átültessék a valóságba ezeket a kötelezettségvállalásokat.”

Az ülés idejére Afganisztán szinte egész területén átvették a hatalmat az iszlamisták, miután a korábban nyugati támogatást élvező afgán kormány és hadsereg megdöbbentő gyorsasággal omlott össze. Az utolsó, még a nemzetközi koalíció által ellenőrzött terület a kabuli nemzetközi repülőtér, ahol az amerikai csapatok rohamtempóban igyekeznek kimenekíteni több ezer embert, külföldi állampolgárokat és afgán menedékkérőket. Mivel korábban az amerikaiak augusztus 31-i határidőt tűztek ki a kivonulás lezárására, a tálibok figyelmeztettek rá, hogy az evakuálást még ezen a héten le kell zárni.

Menekülés Kabulból - drámai felvételek a repülőtérről, ami az egyetlen kiút Afganisztánból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

XS
SM
MD
LG