Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Enyedi Zsolt: „A CEU mint egyetem már nem létezik Magyarországon”


Pontosan hat évvel ezelőtt nyújtotta be a kormány a lex CEU-ként elhíresült törvényt, amellyel egy évtizedek óta fennálló megállapodást rúgott fel a Közép-európai Egyetemmel. Annak is lassan öt éve, hogy ezek után bejelentette az egyetem vezetése, hogy Bécsbe költöznek. A kormányzati retorika ennek ellenére továbbra is az, hogy hazugság, hogy elüldözték az egyetemet.

Benyó Rita a Szabadon stábjával megnézte, mi maradt a budapesti campuson, a Nádor utcában, hogy néz ki a bécsi campus, és mi zajlik ott. Mit nyert és mit veszített a magyar felsőoktatás ezzel a törvénnyel, mennyire igaz, hogy elüldözött egyetemről van szó, vagy mennyire igaz az a kormányzati állítás, hogy úgy ment el a CEU, hogy igazából itt maradt?

  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG