Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Enyhülni látszik a feszültség a francia városok utcáin


Erőszakos jelenetek Nanterre-ben 2023. június 28-án
Erőszakos jelenetek Nanterre-ben 2023. június 28-án

Vasárnap éjjel már kevesebb mint százhatvan embert vettek őrizetbe a zavargásokkal kapcsolatban, amelyek azt követően robbantak ki, hogy előző héten egy észak-afrikai származású tinédzser életét vesztette egy közúti ellenőrzés során.

A belügyminisztérium arról számolt be, hogy mindössze 157 tüntetőt állítottak elő a szombati hétszáz és a pénteki mintegy 1300 után.

Az utcákra vezényelt nagyjából 45 ezer rendőr közül három sebesült meg, illetve 350 épületben és háromszáz gépjárműben keletkeztek károk az előzetes adatok szerint.

Az utóbbi napokban számos helyszínen zavargások voltak, miután a Párizshoz közeli Nanterre-ben kedd este az intézkedő rendőrök egyike közvetlen közelről tüzet nyitott a megállított, aztán hirtelen elhajtani próbáló autó sofőrjére, a csak keresztnevén emlegetett tizenéves fiúra, Nahelre.

A legsúlyosabb incidensek ugyan a főváros környékén voltak, de országszerte voltak megmozdulások a déli Toulouse-tól az északi Lille-ig. A feldühödött tömeg kukákat, autókat és egy általános iskolát is felgyújtott, kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygázt vetettek be.

Nahel nagyanyja vasárnap kijelentette, hogy szeretné, ha véget érnének a zavargások. „Ne törjenek be ablakokat, ne rongáljanak buszokat, iskolákat! Azt akarjuk, hogy nyugodjanak le a kedélyek” – közölte.

Elmondta, hogy haragszik az unokáját agyonlövő rendőrre, de általánosságban a rendőrségre nem, és leszögezte, hogy bízik az igazságszolgáltatási rendszerben.

Ehhez kapcsolódóan: Hatszáz letartóztatás, kétszáz sérült rendőr a franciaországi tüntetések harmadik éjszakáján

Emmanuel Macron francia államfő „megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak” minősítette az esetet. „Semmi nem igazolja egy fiatal halálát. Az egész nemzet együttérzését szeretném kifejezni” – közölte.

Az emberöléssel gyanúsított rendőrt őrizetbe vették, emellett belső vizsgálatot is indítottak az ügyben.

Az áldozat családjának ügyvédje közölte, hogy emberölés helyett gyilkosság ügyében kell vádat emelni, valamint visszautasította a rendőr azon állítását, hogy veszélyben érezte az életét.

Azért próbálták megállítani Nahelt, mert nagyon fiatalnak tűnt, és egy lengyel rendszámú Mercedest vezetett a buszsávban. Állítólag áthajtott a piros lámpán, aztán elakadt a forgalomban. Mindkét rendőr azt mondta, hogy azért rántott fegyvert, hogy megakadályozza a menekülést. A lövést leadó rendőr attól tartott, hogy az autó elütheti őt, a kollégáját vagy valaki mást.

Rasszizmusellenes aktivisták újból hangot adtak panaszaiknak a rendőrök viselkedése miatt. Hosszú évtizedekig tabutéma volt Franciaországban a faji kérdés. Az ország hivatalosan elkötelezett a színvak univerzalizmus alaptétele mellett, ám több csoport egyre hangosabban állítja, hogy ez a konszenzus valójában széles körű diszkriminációt és rasszizmust takar.

Ehhez kapcsolódóan: Negyvenezer rendőrt vezényelnek utcára Franciaországban a zavargások miatt

A halált okozó lőfegyverhasználat kevésbé gyakori Franciaországban, mint az Egyesült Államokban, bár tavaly tizenhárom embert lőttek agyon a francia rendőrök azért, mert nem állt meg a felszólításra. Idén további három ember vesztette életét hasonló körülmények között.

Franciaország külvárosaiban 2005-öt idézték a mostani jelenetek, amikor a 15 éves Bouna Traoré és a 17 éves Zyed Benna halála három hétig tartó zavargásokhoz vezetett, és felszínre hozta az elhanyagolt lakhatási projektek miatt érzett haragot és neheztelést. A két fiút áramütés érte, amikor Clichy-sous-Bois-ban, egy elektromos alállomáson próbáltak elbújni a rendőrök elől.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG