Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EP-elnök: ha Ukrajna elesik, egész Európa elbukik


Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke Kijevben április 1-én
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke Kijevben április 1-én

Az ukrajnai háború próbára teszi az Európai Parlamentet, most derül ki, Európa képes-e fellépni a demokrácia védelmében – mondta a Szabad Európa georgiai szolgálatának Roberta Metsola, az EP elnöke. A máltai politikus szerint egész Európa elbukhat, ha Ukrajnát nem sikerül megmenteni.

Az április 7-én adott interjújában Roberta Metsola, az EP elnöke felszólította az Európai Uniót, hogy tegyen többet Ukrajna érdekében, hiszen az ország évek óta Nyugat felé tekint és arra törekszik, hogy csatlakozzon a demokratikus országok közé.

„Döntést kell hoznunk. Vagy megmentjük Ukrajnát, vagy hátat fordítunk neki, és ha hátat fordítunk neki. Utóbbi azt jelentené, hogy hátat fordítunk egy olyan országnak, amely felnézett ránk, mint egy olyan hatalomra, ami világszerte a szabadság és a demokrácia mellett áll ki” – mondta.

Régi szovjet felszereléssel többre mennek az ukránok

Metsola, a máltai politikus, aki január óta az Európai Parlament elnöke, azt mondta, hogy a közelmúltban tett kijevi látogatása után egyértelművé vált, hogy az ország hadseregének olyan fegyverekre van szüksége, amelyek használatára már kiképezték a katonákat, hogy egyből be is lehessen őket vetni. Pozitív példaként említette, hogy Csehország április 5-én T-72-es harckocsikat és BVP-1-es gyalogsági harcjárműveket küldött Ukrajnának – ilyen szovjet gyártmányú eszközök már a háború előtt rendszeresítve voltak az ukrán hadseregben, így a katonák azonnal használni is tudják őket.

Utalt az EU által eddig Ukrajnának felajánlott „példátlan”, 1,2 milliárd euró pénzügyi támogatásra, de elmondása szerint ez csak akkor ér valamit, ha Ukrajna túléli a háborút. „Segítenünk kell, gondoskodnunk kell arról, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút, mert különben egész Európa elbukik” – fogalmazott.

Az energiát a barátainktól kell vásárolnunk

Megjegyezte, az európai közvélemény jelentős többsége támogatja Ukrajna segítését, így megvan a politikai lehetőség a határozott lépésekre, nemcsak a védelmi kiadások, hanem az energiapolitika terén is.

Metsola szigorúbb embargót sürgetett az Oroszországból származó energiaimporttal szemben, azzal a végső céllal, hogy a Kremltől való energiafüggőség nulla legyen, mert „az energiát a barátainktól kell vásárolnunk, nem pedig az ellenségeinktől.” Bár megérti, hogy az árak emelkedésével az egyes országokban más és más a realitás, az EU bizonytalan időszak elé néz az ellátás és az élelmiszerhiány tekintetében.

„Ilyenkor minden a politikai akaraton múlik, közjogi, gazdasági, pénzügyi, vagy bármilyen más kérdésben ez a döntő” – mondta. „Döntést kell hoznunk - vagy megmentjük Ukrajnát, vagy hátat fordítunk neki. És ez az, ahol szerintem nekünk, az Európai Parlamentnek és nekem, az elnöknek példát kell mutatnunk, az első lehetőségért kell küzdenünk.”

XS
SM
MD
LG