Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sok civil meghalt a kramatorszki vasútállomás elleni orosz rakétatámadásban


A kramatorszki vasútállomás előtti tér 2022. április 8-án
A kramatorszki vasútállomás előtti tér 2022. április 8-án

Az eddigi információk szerint harminckilenc ember vesztette életét és nyolcvanhét megsebesült egy orosz rakétatámadásban a kelet-ukrajnai Kramatorszk vonatállomásán. Az orosz vezetés tagadja, hogy közük lenne az akcióhoz.

Az ukrán vasúttársaság arról számolt be, hogy két Iszkander rakéta csapódott be az állomás területén. A vállalat vezetője leszögezte: az orosz hadsereg szándékosan mért csapást a polgári infrastruktúrára és a város lakosaira.

A közösségi oldalakra feltöltött fényképeken és videófelvételeken civil halottak tucatjai, földön heverő bőröndök és hátizsákok, vértócsák láthatók.


Kramatorszk volt az egyik legkeletibb pont a háború sújtotta országban, ahol a válság ellenére még működött a vonatközlekedés, így ez volt az egyik legfőbb evakuációs útvonal nyugat felé.

Pavlo Kirilenko, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője szerint az állomáson a támadás pillanatában is több ezer menekülni próbáló ember tartózkodott. „A rasszisták pontosan tudták, hogy hova céloznak és mit akarnak elérni. Mindent el akarnak pusztítani, ami ukrán – írta Telegramon. – Oroszország a gazemberek és bűnözők országa. A gonoszt meg kell állítani és meg kell büntetni” – hangsúlyozta.

Az orosz vezetés tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz

A BBC szerint az orosz védelmi minisztérium szerint provokáció és valótlanság azt állítani, hogy az orosz erők hajtották végre a támadást. Az orosz vezetés azt is tagadja, hogy civileket végeztek ki orosz katonák például az ukrajnai Bucsában.

Eközben az Európai Unió több vezetője is megérkezett Kijevbe, a közösség pedig elfogadta az újabb, immár ötödik szankciós csomagot Oroszországgal szemben.

Készült a BBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG