Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erdoğan nem támogatja a svéd NATO-tagságot, hacsak Stockholm meg nem állítja a „terroristákat”


Magyar, török és svéd zászló. Budapest és Ankara továbbra is késlekedik a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásával
Magyar, török és svéd zászló. Budapest és Ankara továbbra is késlekedik a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásával

Svédország nem számíthat arra, hogy Törökország jóváhagyja NATO-csatlakozását a jövő havi csúcstalálkozó előtt – mondta a török elnök. Erdoğan azzal érvelt, hogy az új svéd terrorellenes törvények nem elég hatékonyak az Ankara által terroristának tartott kurd fegyveresekkel szemben.

Ankara „nem tudja pozitívan megközelíteni” Svédország NATO-tagságát, miközben „terroristák” tüntetnek Stockholm utcáin – idézte Recep Tayyip Erdoğant az Anadolu állami hírügynökség kedden, miközben az elnök Azerbajdzsánból repült hazafelé.

A NATO vezetői a litván fővárosban, Vilniusban tartották éves csúcstalálkozójukat július 11-én és 12-én.

Erdoğan kijelentései néhány órával a svéd, finn és NATO- tisztségviselőkkel tervezett ankarai megbeszélései előtt hangoztak el. – A svéd félnek azt kell mondanunk, hogy ne számítson változásra Ankara álláspontjában a vilniusi csúcson – tette hozzá Erdoğan.

Oroszország tavaly februári, Ukrajna elleni teljes körű invázióját követően Svédország és Finnország kérte, hogy csatlakozhasson a nyugati szövetséghez, feladva több évtizedes semlegességét. Finnországot idén áprilisban vették fel a szövetségbe, de Svédország csatlakozását Törökország és Magyarország még nem ratifikálta.

Ehhez kapcsolódóan: Most július elejéről beszélnek többen a kormány részéről a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja kapcsán

Törökország azzal indokolja ellenállását, hogy Svédország nem képes fellépni a terroristaszervezetek ellen, és főként nem hajlandó kiadni az Ankarában terroristának tekintett személyeket – elsősorban a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit, akik autonómiáért küzdenek Törökország délkeleti részén.

Svédország a közelmúltban új terrorizmusellenes törvényeket fogadott el, amelyek illegálissá teszik a terrorszervezetben való részvételt, a finanszírozását vagy más módon történő támogatását.

Erdoğan szerint véglegesen be kell tiltani Svédországban a terroristacsoportokat.

„Ha azt akarják, hogy pozitívan válaszoljunk Svédország elvárásaira, Svédországnak mindenekelőtt el kell törölnie ennek a terrorszervezetnek [a PKK-nak] a bűneit” – mondta Erdoğan, utalva a közelmúltban Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral Törökországban tartott találkozójára.

Stoltenberg azt mondta, hogy Svédország azért módosította a jogszabályait, hogy megfeleljen Törökország biztonsági aggályainak.

Készült a dpa beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG