Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fokozta a nyomást a NATO Törökországon a svéd csatlakozás ratifikálása érdekében


Jens Stoltenberg a NATO informális külügyminiszteri találkozóján Oslóban 2023. június 1-jén
Jens Stoltenberg a NATO informális külügyminiszteri találkozóján Oslóban 2023. június 1-jén

Az észak-atlanti szövetség informális külügyminiszteri ülésén több résztvevő is felszólította Ankarát a bővítés jóváhagyására, hogy a júliusi csúcsértekezletig sor kerülhessen Svédország belépésére.

A katonai szervezet találkozóján természetesen az ukrajnai helyzet is napirenden volt. Jens Stoltenberg főtitkár leszögezte: továbbra is egyetértés van azt illetően, hogy az ország a jövőben felvételt nyer a NATO-ba, de addig is bizonyos biztonsági vállalások és jelentősebb pénzügyi alapok elfogadására van szükség.

„A fókusz ma azon van, miként hozhatjuk közelebb Ukrajnát a NATO-hoz, ahova tartozik” – húzta alá.

„Senki nem tudhatja, mikor ér véget a háború, de biztosítanunk kell, hogy amikor megtörténik, hiteles intézkedések legyenek érvényben Ukrajna jövőbeli biztonságának garantálása, továbbá az orosz agresszió körének megtörése érdekében” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: A nézeteltérések csökkentésére törekszik a NATO az ukrán csatlakozás ügyében

Az észak-atlanti szövetség vezetője emellett a svéd csatlakozás kérdésére is kitért, mondván, hogy még a júliusi vilniusi csúcs előtt meg kellene történnie a ratifikációnak.

Tudatta, hogy hamarosan Törökországba látogat, ahol tárgyalni fog arról, miként lehetne mielőbb sort keríteni a jóváhagyásra. Tájékoztatása szerint az utazás előkészületei már zajlanak.

„Az az üzenetem, hogy Svédország teljesítette a vállalásait, így eljött az idő a ratifikációra – jelentette ki Stoltenberg. – Biztos vagyok benne, hogy Magyarország is ratifikálni fogja a csatlakozási szerződést” – húzta alá.

Hasonlóan nyilatkozott több résztvevő, köztük a házigazda norvég külügyminiszter, Anniken Huitfeldt is.

Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője teljes körű támogatásáról biztosította Svédországot az ügyben.

Ehhez kapcsolódóan: Nyolc hónapnyi késlekedéssel megszavazták Magyarországon is Finnország NATO-csatlakozását

Tobias Billström svéd külügyminiszter kiemelte: „Itt az ideje, hogy Törökország és Magyarország megkezdje a svéd NATO-tagság jóváhagyását.” Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy „minden, ami akadályozza Svédország csatlakozását, ajándék Putyinnak”.

Emlékeztetett rá, hogy országa épp most szigorította terrorizmus elleni törvényeit, így büntethetővé vált a terrorszervezetek finanszírozása, nyilvános támogatása és a toborzás is, illetve a külföldre utazás csatlakozási céllal.

Szakértők szerint nemsokára megegyezés születhet, egyrészt mert előző héten véget ért a törökországi választás, másrészt mert az újrázni tudó Recep Tayyip Erdoğan elnök jelezte, hogy továbbra is érdekelt lenne amerikai vadászrepülőgépek beszerzésében, és Washington a jelek szerint belemehet ebbe.

„Beszéltem Erdoğannal. Továbbra is szeretne valamilyen megoldást az F–16-osok kapcsán. Mondtam neki, hogy mi megállapodást szeretnénk Svédországgal, tehát egyezzünk meg” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök hétfőn.

„Álláspontunk szerint mindkettő létfontosságú Európa biztonsága szempontjából. Mindkettőnek olyan gyorsan kellene haladnia, amennyire csak lehetséges” – mondta.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG