Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erdoğan a francia termékek bojkottjára szólította fel a törököket


Recep Tayyip Erdoğan török és Emmanuel Macron francia elnök.
Recep Tayyip Erdoğan török és Emmanuel Macron francia elnök.

A pénztárcájukkal szavazzanak Párizs ellen – ezt akarja a török elnök, akit irritál, hogy a francia vezetés kiállt a Mohamed-karikatúrák mellett.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök azt akarja, hogy honfitársai bojkottálják a francia termékeket, miután a szintén NATO-tag Franciaország keményebben szembehelyezkedik a radikális iszlámmal.

Erdoğan hétfőn szólított fel a bojkottra, két nappal korábban pedig azt sürgette, hogy Emmanuel Macron francia elnök vizsgáltassa ki magát pszichológussal. Párizs a megjegyzés nyomán visszarendelte ankarai nagykövetét. Erdoğan egy nappal később és hétfőn is hasonló megjegyzést tett.

Mivel Franciaországban azt mondják: ‘Ne vegyetek török címkéjű árut’, én felszólítom a népemet: soha ne bízzatok a francia áruban, ne vegyetek francia árut” – mondta a török elnök egy Ankarából sugárzott televíziós beszédben.

Az előzmény: a szólásszabadságról beszélő tanár brutális meggyilkolása

Franciaországot megrázta Samuel Paty október 17-i lefejezése. A tanárt egy iszlamista szélsőséges ölte meg, aki bosszút állt azért, mert Paty Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott be a szólásszabadságról szóló órán.

Október 23-n az eredetileg a Charlie Hebdo szatirikus magazinban megjelent karikatúrákat franciaországi kormányépületekre vetítették, ami felháborodást váltott ki az iszlám világban.

Néhány muszlim országban már most kerülik a francia termékeket

Október 25-étől egyre több felhívás hangzott el a muszlim és az arab országokban a francia termékek bojkottálására, amiért Emmanuel Macron támogatta a karikatúrák bemutatását.

Franciaország nem adja fel a karikatúráit” – mondta az elnök.

Katari és kuvaiti szupermarketekben már beindult a francia termékek bojkottja és ezt sürgető felszólítások hangzottak el Jordániában és más arab államokban is.

Törökország – a Török Statisztikai Hivatal adatai szerint - sorrendben a tizedik a Franciaországba legtöbbet exportáló országok listáján, miközben Törökországban a francia autók a legkelendőbb kocsik között vannak.

Törökország és Franciaország is NATO-tag, de vitában állnak egymással Szíria és Líbia, a Földközi-tenger keleti részére vonatkozó tengeri jogrend és Hegyi-Karabah kérdésében is.

XS
SM
MD
LG