Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óriási erdőtüzeket hoz már a mostani extrém meleg idő is


A franciaországi Landiras mellett lángol az erdő, 2022. július 13-án.
A franciaországi Landiras mellett lángol az erdő, 2022. július 13-án.

A szélsőségesen forró időjárás szerte Európában igen súlyos erdőtüzekkel is jár. A tüzek nem csak közvetlenül veszélyesek az emberekre, állatokra és ingatlanokra, többek közt például súlyosabb árvizeket is hozhatnak a leégett erdők.

"Ez nem normális helyzet és minden szempontból komoly"

– mondta Patrícia Gomes meteorológus a Portugáliában tomboló extrém hőhullámról a Guardian szerint. Az ország 13 régiójában mértek melegrekordot múlt héten.

Az ország közepén fekvő Lousã kisvárosában például júliusban a napi átlaghőmérséklet 21 Celsius fok körül volt az elmúlt évtizedekben, előző héten viszont több mint 46 fokos hőséget is mértek.

A Portugália északi részén lévő Eiriz mellett küzdenek a tűzoltók az erdőtűzzel, 2022. július 15-én.
A Portugália északi részén lévő Eiriz mellett küzdenek a tűzoltók az erdőtűzzel, 2022. július 15-én.

Portugáliában a szélsőségesen meleg idő folytán tucatnyi nagy erdőtűzzel kell jelenleg megbirkóznia több mint ezer helyi tűzoltónak. Csaknem ezer embert kellett már kitelepíteni az országban, és több mint százan meg is sérültek már a tüzek miatt.

A portugál egészségügyi minisztérium szerint pusztán a durván két hete fokozódó hőség miatt is több mint kétszázan vesztették életüket az országban, javarészt idősebbek.

Pedro Pimpão pombali polgármester pénteken arról beszélt, hogy nagyon súlyos a helyzet, több falut is teljesen elvágtak a tüzek a külvilágtól. Itt pedig a lakosoknak maguknak kell megküzdeniük az erdőtüzekkel, amíg a tűzoltók oda nem tudnak jutni.

Dél-nyugat Franciaországban főleg Gironde megyében pusztítanak komoly erdőtüzek. A környéken két nagy erdőtűz több mint tízezer hektárnyi erdőt égetett le múlt héten. Emiatt pedig turistákkal együtt több mint 14 ezer embert kellett átmeneti szállásokra menekíteni.

"Ez egy herkulesi munka"

– mondta Olivier Chavatte tűzoltó alezredes a Guardiannek. A környéken több mint 1200 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, és öt repülő vízzel bombázza a tüzeket. A helyi tűzoltóknak nincs szerencséjük az időjárással, mivel a vasárnaptól feltámadó szél külön nehezíti a munkájukat.

Élizabeth Borne francia miniszterelnök szerint az egyik helyi tüzet egy elektromos autó okozta, a másikat viszont valaki szándékosan gyújtotta, írta a BBC. Az erdő szándékos felgyújtása egyébként Franciaországban is bűncselekménynek számít.

Ne most próbálja megmászni a Mont Blanc-t
A francia hatóságok arra kérik a túrázókat, hogy halasszák el az ilyen irányú terveiket, és ne most másszák meg Mont Blanc-t. A "különleges klímahelyzet" és szárazság miatt ugyanis jelentősen nőtt a sziklaomlások veszélye.


"Elkezdtük pakolni a holmijainkat, de a hölgy mondta, hogy nem, mindent itt kell hagyni úgy, ahogy van. Megpróbálsz nyugodtnak maradni, de nehéz nem megijedni, mert minden olyan gyorsan történik"

– magyarázta az evakuációt egy Matthias nevű turista helyi BFMTV-nek a BBC szerint.

Spanyolországban is bőven 40 fok feletti hőség tombol több régióban. Az országban a katonákat is bevetik már a több mint 14 ezer hektárt elpusztító tüzek ellen.


Az országban az erdőtűz miatt egy fél napra le is kellett zárni a Madridot Lisszabonnal összekötő autópálya egyik szakaszát. A fővárosban szívrohamot kapott egy 60 éves utcaseprő a melegben, ezután a város vezetői átalakították az önkormányzati dolgozók munkarendjét. Az orászgban csak pénteken 123-an haltak meg az extrém meleg miatt.

Málaga mellett több mint háromezer embert kellett kitelepíteni megelőző céllal. Az ország dél-nyugati részében, Extremadura térségében a helyi hatóságok szerint ismeretlenek szándékosan gyújtottak tüzeket, ezek miatt több ezer hektár égett le eddig.

Beleértve kétszáz hektárt a biodiverzitásáról és madarairól híres extremadurai Monfragüe nemzeti parkból is.

Horvátországból és Olaszországból is több tüzet jeleztek, írta a BBC. Bibionénál nyolc embernek a tengerbe kellett ugrania az ottani erdőtűz elől. Őket a partiőrség kimentette később. Görögországban a hatóságok szerint több mint 50 helyen égtek egyszerre az erdők.

Észak-Marokkóban is 45 fok feletti hőmérsékleteket mértek, miközben Taza, Tetouan és Larache környékén is súlyos tüzeket próbálnak megfékezni a helyi tűzoltók. A hétvégi adatok alapján nagyjából ezer családot kellett kitelepíteni, és az AFP képei alapján nagy területeket borított be a füst.

Nagy-Britanniában megdőlhet a melegrekord, mert az előrejelzések szerint negyven fok is lehet az ország déli részén. Emiatt veszélyhelyzetet rendeltek el, a vasúttársaságok járatokat töröltek, az iskolák korábban zárnak be, a kormány pedig arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon.

Portugáliában, Görögországban vagy Olaszországban most kezdtek csak igazán beindulni az erdőtüzek a korábbi évek átlagához képest.

Magyarországon is komoly erdőtűz jött létre az Alföldön, Izsák és Soltszentimre között, írta a Katasztrófavédelem. Nyolcvan-száz hektáron égett az aljnövényzet, illetve a fák koronája. Az oltás még hétfő reggel is tartott, egy leégett tanya romjai között pedig egy emberi holttestet is találtak a tűzoltók.

Az árvizekre is számítani lehet utána

Az erdőtüzek egyébként nem csak közvetlenül okoznak károkat, hanem az utánuk jövő árvizekre is érdemes készülni. A leégett növények miatt lecsupaszított felszínen a később lezúduló csapadék lefolyása is felgyorsul, mivel nincs, ami lassítsa azt, tovább fokozva ezzel az árvizek erősségét, írta korábban erről a Másfélfok.

Ráadásul a tűz hatására a talajok hidrofóbbá válhatnak, azaz jobban taszítják a nedvességet, ezáltal a különböző szennyezőanyagok is messzire elszállítódhatnak.

Az erdőtüzek következményeként egyes területeken három-ötszörös szennyezőanyag- és káros mértékű tápanyag-növekedés volt megfigyelhető. Az oldal szerint külön probléma, hogy gyakran a tűz oltásához használt vegyi anyagok is bekerülhetnek utána a vizekbe.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG