Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Veszélyhelyzetet hirdettek Nagy-Britannia legmelegebb napja miatt


Emberek sétálnak a parton és fürdenek a tengerben a délkelet-angliai Margate városában 2022. július 17-én
Emberek sétálnak a parton és fürdenek a tengerben a délkelet-angliai Margate városában 2022. július 17-én

Nagy-Britanniában hétfőn megdőlhet a melegrekord, mert az előrejelzések szerint a hőmérséklet először fogja elérni a negyven fokot, ami miatt a vasúttársaságok járatokat töröltek, az iskolák korábban zárnak be, a kormány pedig arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon.

Európa nagy részét hőhullám sújtja, egyes régiókban negyven fok fölé emelkedett a hőmérséklet, Portugáliában, Spanyolországban és Franciaországban pedig sok helyen tűz pusztít a száraz vidéki területeken.

A brit kormány nemzeti veszélyhelyzetet rendelt el, mivel az előrejelzések szerint a hőmérséklet hétfőn és kedden meghaladja a melegrekordot, a 38,7 fokot, amit a Cambridge-i Egyetem botanikus kertjében mértek 2019-ben.

„Nehéz 48 órának nézünk elébe” – mondta Kit Malthouse, a kormányzati koordinációért felelős miniszter a BBC rádiónak.

A londoni metróhálózaton hétfőre és keddre ideiglenes sebességkorlátozást vezettek be, ami azt jelenti, hogy a szerelvények csökkentett sebességgel közlekednek. Arra kérték az embereket, hogy csak akkor utazzanak, ha az feltétlenül szükséges.

A nemzeti vasúttársaság szintén arra kérte az utasokat, hogy maradjanak otthon, és közölte, hogy egyes járatok - köztük az Északkelet-Anglia és London közötti kulcsfontosságú vonat - a keddi nap egy részében nem közlekednek.

Jake Kelly, a Network Rail munkatársa azt mondta, reméli, hogy szerdán, amikor az előrejelzések szerint csökken a hőmérséklet, visszaáll a normális működés, de ez attól függ, hogy az időjárás milyen károkat okoz az infrastruktúrában a következő napokban.

Veszélyhelyzet

A kormány arra szólította fel az iskolákat, hogy maradjanak nyitva, de sok iskolába hamarabb véget ér a tanítás, és a szokásos egyenruhát sem kell hordani, és a tanév végi sportnapokat is törölték. Egyes iskolák bezártak és online órákat tartottak, mint a járvány miatti lezárások idején.

Legalább egy nagy állatkert, a Chester két napra bezár, míg a londoni és a whipsnade-i állatkert azt közölte, hogy sok állat hűvös zónákba vonulhat vissza, és néhány helyszínt pedig esetleg bezárnak.

Néhány gyár előre hozta a műszakkezdést, hogy a legnagyobb hőhatásnak kitett dolgozók, például a hegesztők ne legyenek rosszul a melegben.

Az Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) hétfőre és keddre négyes szintre emelte a hőségre vonatkozó egészségügyi figyelmeztetést Angliában.

A brit meteorológiai hivatal meghatározása szerint a négyes szintű riasztás nemzeti veszélyhelyzetet jelent, amelyet akkor kell alkalmazni, ha a hőhullám olyan súlyos és/vagy elhúzódó, hogy hatásai az egészségügyi és szociális ellátórendszeren kívülre is kiterjednek. Ezen a szinten a rosszullét és a halálozás az egészséges embereknél is előfordulhat, nem csak a magas kockázatú csoportoknál.

A meteorológiai hivatal szerint jelentős változtatásokra lesz szükség a munkamódszerekben és a napi gyakorlatban, és magas a kockázata a hőérzékeny rendszerek és berendezések meghibásodásának, ami helyi szinten az áram-, víz- vagy mobiltelefon-szolgáltatás kieséséhez vezethet.

Malthouse szerint a kormány felkészült a szélsőséges időjárásra, és igyekszik levonni a tanulságokat.

„Mindenképpen át kell alakítanunk az épületek megépítésének és működtetésének módját, és át kell tekintenünk infrastruktúránk egy részét, mert egyre gyakoribbá válnak az ilyen jellegű események” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG