Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősíti védelmét a NATO a Wagner fokozódó belarusz jelenléte miatt


Belarusz katonák és a Wagner-csoport zsoldosai gyakorolnak a lengyel határ közeli Breszt belarusz városnál 2023. július 20-án
Belarusz katonák és a Wagner-csoport zsoldosai gyakorolnak a lengyel határ közeli Breszt belarusz városnál 2023. július 20-án

Növekvő aggodalommal tölti el az észak-atlanti szövetség kelet-európai tagállamait az orosz katonai magánvállalat zsoldosainak megjelenése Belaruszban.

A volt szovjet tagköztársasággal szomszédos Lengyelország, Litvánia és Lettország már eddig is fokozott készültségben volt a Belarusz által szándékosan a határokhoz utaztatott közel-keleti migránsok miatt.

Ezek az aggodalmak az utóbbi hetekben tovább erősödtek, amióta a rövid életű oroszországi zendülést követően megkezdődött a Wagner zsoldosainak beáramlása Belaruszba.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő előző hétvégén arról számolt be, hogy mintegy száz fegyveres közelítette meg az ország Belarusszal határos, stratégiailag egyébként is érzékeny régióját.

„Most még veszélyesebb a helyzet. Ez minden bizonnyal újabb lépés a lengyel területek elleni további hibrid támadás felé” – mondta.

Kedden két hadgyakorlatozó belarusz helikopter belépett a lengyel légtérbe. Varsó jelentette a NATO-nak az incidenst, a katonai szervezet pedig közölte, hogy szorosan figyelemmel követi a fejleményeket.

„Közeli kapcsolatban vagyunk az ügyben a lengyel hatóságokkal, ezentúl is mindent megteszünk annak érdekében, hogy garantáljuk minden szövetséges területének biztonságát” – tájékoztattak.

Ehhez kapcsolódóan: Megerősítik a Wagner-zsoldosok táborát Belaruszban

Lengyelország, Litvánia és Lettország is katonákat és hadi eszközöket vezényelt határ menti régióiba.

Guntis Pujāts, a lett határőrség vezetője úgy vélekedett, hogy évek óta magas a biztonsági kockázat a határok közvetlen közelében, de az utóbbi időkben tovább fokozódott.

Bejelentetette, hogy erre tekintettel megkezdték egy különleges műveleti erő kiképzését.

Gitanas Nausėda litván elnök rámutatott, hogy a Wagner „különböző provokációkra” használhatja fel jelenlétét a határ mellett.

„Úgy gondolom, hogy a fenyegetés súlyos” – fogalmazott.

Mások arról beszéltek, hogy nem kellene túlbecsülni a zsoldoscsapat katonai képességeit.

Laurynas Kasčiūnas, a litván parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának elnöke kijelentette, hogy jelenleg a fegyveresek csoportja nem jelent katonai veszélyt hagyományos értelemben. Hogy ez a jövőben is így marad-e, az majd elválik – tette hozzá.

Lengyelországban egyesek azt hangoztatják, hogy a kormány dramatizálja a helyzetet, hogy ezzel is szavazókat állítson maga mellé az őszi választások előtt.

Bírálatok érték a varsói vezetést amiatt, mert eleinte nem ismerte el, hogy a belarusz helikopterek beléptek az ország légterébe. Miután a közösségi médiában többen is fényképeket és videókat töltöttek fel a helikopterekről, a védelmi minisztérium végül megerősítette a történteket.

Az ukrán légvédelem egy német Gepard légelhárító fegyverrel gyakorlatozik
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG