Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megerősítik a Wagner-zsoldosok táborát Belaruszban


Építkezés a Repiscsa katonai létesítmény területén Belaruszban
Építkezés a Repiscsa katonai létesítmény területén Belaruszban

Építkezés jelei látszanak a friss műholdfelvételeken a hírhedt orosz katonai magánvállalat bázisánál a Belarusz keleti részén található Cel településen.

A Planet Labs képein frissen ásott árkok fedezhetők fel a Repiscsa katonai létesítmény területén, amely mintegy 15 kilométerre fekszik a június végi oroszországi fegyveres zendülést követően a szomszédos Belaruszba távozó zsoldosok táborától. Az építkezés helyszínén bulldózerek és teherautók is láthatók.

A korábbi műholdfelvételek tanúsága szerint egyre több felszerelés és jármű jelent meg a területen az utóbbi hetekben.

Ehhez kapcsolódóan: Prigozsin: A Wagner most nem toboroz, de ez változhat

Nemrég a belarusz védelmi minisztérium bejelentette, hogy tüzérségi hadgyakorlatra készülnek ebben a körzetben a Wagner kiképzőinek részvételével, amelynek során drónokat is be fognak vetni.

A katonai magáncég a napokban közzétett egy videót is „a megerősített tábor építéséről”, amelyen az látható, hogy a sáncokat fűtőtestekkel szerelik fel, felkészülve a téli időszakra. A pontos helyszín ennek alapján nem volt megállapítható.

A Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin júliusban Belaruszban köszöntötte az érkező zsoldosokat, és arról beszélt, hogy segíteni fogják felépíteni a világ második legjobb hadseregét az egykori szovjet tagköztársaságban.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyel határ közelében képzik ki a belarusz különleges erőket a Wagner zsoldosai

A korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök séfjeként is emlegetett oligarcha sorsa és holléte továbbra is ismeretlen a rövid életű, sikertelen fegyveres lázadás óta.

A zendülésnek az Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető közvetítésével létrejött megállapodás vetett véget, amelynek nyomán azóta újabb és újabb Wagner-zsoldosok érkeznek a kelet-európai országba, ahol megkezdték a helyi fegyveres erők kiképzését.

Prigozsin azóta Oroszországban is járt, elemzők szerint ingázik a két ország között.

A június 23-án kezdődő és nem egészen 24 órán át tartó lázadásban Prigozsin zsoldosai végigsöpörtek a dél-oroszországi Rosztov városán, és lövés nélkül elfoglalták az ottani katonai főhadiszállást, mielőtt továbbindultak, és kevesebb mint kétszáz kilométerre megközelítették Moszkvát. Prigozsin az „igazság menetének” nevezte a Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök elmozdítását célzó akciót. Ők ketten azt követelték, hogy a Wagner írjon alá szerződést a védelmi minisztériummal.

Ehhez kapcsolódóan: Prigozsin fegyveres lázadása az orosz jogrendszer erózióját demonstrálja

A lázadás csekély ellenállásba ütközött, a zsoldosok legalább hat katonai helikoptert és egy parancsnoki repülőgépet lőttek le, az orosz légierő legkevesebb tíz tagja életét vesztette. Prigozsin elrendelte, hogy csapatai térjenek vissza táboraikba, miután megállapodást kötött a lázadás beszüntetéséről, amnesztiáért és a Belaruszba költözés engedélyezéséért cserébe magának, illetve embereinek.

A Wagner 2014-ben részt vett a Krím félsziget illegális annektálásában, harcolt a kormányerők oldalán Szíriában, tevékenykedett a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban, év elején pedig az ukrán Bahmut városát foglalta el, mindkét oldalon jelentős veszteségek árán.

XS
SM
MD
LG