Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősödő diplomáciai nyomás Oroszországon az ukrajnai álreferendumok miatt


Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter
Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter

Újabb intézkedésekről döntött több európai ország a részleges orosz megszállás alatt álló ukrajnai régiókban előző héten lebonyolított, törvénytelen népszavazások miatt.

Litvánia hétfőn nemkívánatos személynek nyilvánította a vilniusi orosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, Szergej Rjabokont diplomáciai státuszával össze nem egyeztethető, belügyekbe való beavatkozással felérő nyilatkozatai miatt.

„Litvánia külügyminisztériuma határozottan tiltakozott az orosz elnök szeptember 30-i döntése ellen, amellyel illegálisan elcsatolták Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja ukrán régiót, amelyeknek egy részét Oroszország átmenetileg elfoglalta” – írták a tárca közleményében.

Eközben a finn külügyminisztérium arról számolt be Twitteren, hogy bekérették az orosz nagykövetet, akinek kifejezték, hogy Helsinki a lehető leghatározottabban elítéli az álreferendumokat és az ukrajnai régiók ezt követő törvénytelen annektálásának bejelentését, ami „az ENSZ Alapokmányának, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának égbekiáltó megsértését jelenti”.

Hasonlókról tájékoztatott Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes a TVN24-nek adott interjúban. Mint közölte, hétfő délelőttre bekérették az orosz nagykövetet országa előző heti lépései miatt, egyelőre azonban nem tervezik kiutasítani Varsóból.

„Ma nem fogok ilyen bejelentést tenni. Egyeztetünk EU- és NATO-szövetségeseinkkel az ehhez hasonló döntésekről. Ha közösen arra jutunk minden európai és euroatlanti szövetségesünkkel, hogy az ilyen lépések szükségesek és hasznosak, meghozzuk őket” – mondta.

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án aláírta a négy ukrajnai régió bekebelezéséről szóló megállapodást, az ukrán hadsereg megfutamította az inváziós erőket a stratégiai fontosságú Limannál Donyeckben, illetve több környező települést is felszabadított a város közelében.

A prágai külügyminisztérium hétfőn felszólította a cseh állampolgárokat, hogy a lehető leghamarabb hagyják el Oroszországot a nyugati látogatók számára romló biztonsági körülményekre tekintettel. Ha mégsem tesznek így, legyenek rendkívül óvatosak, csak a megbízható sajtóorgánumoknak higgyenek, és legyenek menekülési terveik vészhelyzet esetére – figyelmeztettek.

Emellett rámutattak, hogy a részleges oroszországi mozgósítás miatt a cseh–orosz kettős állampolgárok is veszélybe kerültek, a cseh nagykövetség pedig nem tud számukra teljes körű, megfelelő konzuli védelmet nyújtani, miután a helyi hatóságok elsősorban orosz állampolgárként tartják őket számon.

A részleges mozgósítás szeptember 21-i elrendelése óta számos kettős állampolgárt besoroztak, főleg közép-ázsiai országok állampolgárait. A bejelentés óta orosz férfiak tíz- és százezrei távoztak külföldre.

XS
SM
MD
LG