Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erőszakos kilakoltatásokkal vádolják a tálibokat az Észak-Afganisztánban dúló harcok közepette


Néhány tálib katona ül egy autóban Pandzsír egyik utcájában 2021. december 9-én
Néhány tálib katona ül egy autóban Pandzsír egyik utcájában 2021. december 9-én

Fegyveres tálib harcosok álltak meg Ahmad otthonánál a múlt héten, és arra utasították hatfős családját, hogy azonnal hagyják el az Afganisztán északi Baglán tartományában fekvő falut.

„Még azt sem engedték, hogy elvigyük a holminkat” – mondta Ahmad, aki a megtorlástól való félelmében nem árulta el valódi nevét. Elmondta, hogy a tálib harcosok Pol-e Heszár körzetben egy katonai járműbe kényszerítették a családját, majd a tartomány egy másik részén kitették őket.

Ahmad és családja ama civilek százai közé tartozik, akiket az elmúlt hetekben erőszakkal űztek el otthonukból Baglánban, ahol a lakosok és aktivisták szerint egyre súlyosabb összecsapások folynak a tálibok és az ellenállók között.

A Baglánban és a szomszédos Pandzsír tartományban a közelmúltban megnövekedett harcokban állítások szerint a tálibok széles körű visszaéléseket követtek el, többek között civileket végeztek ki bírósági eljárás nélkül, embereket kínoztak meg vagy telepítettek ki erőszakkal.

„A tálibok menekülésre kényszerítik a családokat, anélkül hogy megmondanák, mit vétettek – mondta Ahmad, aki nem árulta el jelenlegi tartózkodási helyét sem. – Itt korlátozott a hozzáférés a távközlési hálózatokhoz, így az emberek nem tudják hallatni a hangjukat. A tálibok azt csinálnak, amit akarnak.”

Tálib harcosok sétálnak lőszeres ládák közt egy út mentén Malaszpa térségében, Bazark körzetben 2021. szeptember 15-én – néhány nappal azután, hogy a keményvonalas iszlamista csoport bejelentette, hogy elfoglalta az utolsó tartományt, amely ellenállt uralmának
Tálib harcosok sétálnak lőszeres ládák közt egy út mentén Malaszpa térségében, Bazark körzetben 2021. szeptember 15-én – néhány nappal azután, hogy a keményvonalas iszlamista csoport bejelentette, hogy elfoglalta az utolsó tartományt, amely ellenállt uralmának

Ahmad elmondta, hogy a tálibok az elfoglalt otthonok közül sokat katonai állássá és szállássá alakítottak.

Többtucatnyi családot tettek földönfutóvá

Zabihullah Farahmand bagláni aktivista szerint a tálibok az elmúlt hetekben legalább ötven családot lakoltattak ki erőszakkal Pol-e Heszár, Deh Szalah és Andarab körzetben. Ezek a körzetek együtt alkotják a keskeny és hosszú Andarab-völgyet.

„A tálibok erőszakkal telepítették át őket, és a menekültek semmilyen segítséget nem kaptak – mondja Farahmand. – Ezek a családok más északi tartományokban találnak menedéket, sok nehézséggel. Segítségre és gondoskodásra van szükségük.”

A Nemzeti Ellenállási Front (NRF) – egy tálibellenes milícia – azt állította, hogy az elmúlt hetekben legalább hetven családot lakoltattak ki otthonából az Andarab-völgyben.

Mavlavi Hezbullah, a tálibok bagláni kormányzója ugyan utalt rá, hogy a militáns csoport erőszakkal lakoltatott ki civileket otthonukból az Andarab-völgy „néhány hegyvidéki területén”, de visszautasította azokat az állításokat, hogy széles körű problémáról lenne szó.

A tálibok szeptember elején foglalták el Baglánt és Pandzsírt, hetekkel azután, hogy megdöntötték a nyugati támogatású afgán kormányt, és átvették a hatalmat Kabulban. Április óta mindkét tartományban véres harcok zajlanak az ellenálló erők és a tálibok között.

A múlt hónapban súlyos összecsapások törtek ki Pandzsír egyes részein, amely a pastu dominanciájú tálibok ellenében a tádzsik etnikum ellenállásának hagyományos melegágya. A lakosok azt állították, hogy a tálibok kivégeztek néhány civilt, akiket azzal vádoltak, hogy kapcsolatban álltak az NRF-fel. Másokat megvertek és megkínoztak – mondták.

„Az emberek menekülnek”

Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi különmegbízottja egy május 26-i nyilatkozatban aggodalmát fejezte ki azok miatt az állítások miatt, amelyeket ellenőrizni kell, és amelyek szerint fennáll a veszélye, hogy a civil lakosság ki van téve a nemzetközi emberi jogi és humanitárius normák megsértésének.

Elmondása szerint ez „önkényes letartóztatásokat, bírósági eljárás nélküli kivégzéseket, kínzásokat és kényszerkitelepítéseket foglal magában Pandzsírban és más északi tartományokban”.

A legutóbbi incidens során egy Pandzsír Bazarak körzetében élő, negyvenéves gazda családja azt mondta, hogy a tálibok letartóztatták és halálra kínozták a férfit. A militáns csoport elismerte, hogy Munir Ahmad június 2-án fogságban halt meg.

Egy kiégett Humvee Dastaknál, Pandzsír tartományban 2021. szeptember 15-én
Egy kiégett Humvee Dastaknál, Pandzsír tartományban 2021. szeptember 15-én

Nem ez az első eset, hogy helyieket tartóztatnak le, kínoznak meg, börtönöznek be, sőt meg is ölnek” – mondta egy magát megnevezni nem kívánó rokon az Azadi Rádiónak.

Közben helyiek elmondták a rádiónak, hogy a tálibok az elmúlt héten több mint száz civilt vettek őrizetbe Pandzsír Parjan körzetében, tartózkodási helyük ismeretlen. Korábban a tálibok azt mondták, hogy meg nem határozott számú embert vettek őrizetbe, akiket azzal vádoltak, hogy kapcsolatban állnak az NRF-fel.

A helyiek azt is állították, hogy tálib harcosok a közelmúltban lefejeztek több elfogott NRF-harcost, amit a tálibok visszautasítottak.

A folyamatos harcok miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Pandzsírban.

„Ez egy csatatér, és tombol a háború” – mondta Pandzsír Dara körzetének egyik lakosa, aki biztonsági okokból nem kívánta megadni a nevét, hozzátéve, hogy sok ember menekül.

„Néhány embert megvertek és megöltek a tálibok – tette hozzá. – Az emberek félelemből menekülnek a családjukkal együtt.”

Azok között van a Sutul körzetből származó Anisza, akiknek sikerült elmenekülniük Pandzsírból. Két héttel ezelőtt arra kényszerítették az összecsapások hatfős családját, hogy elhagyja otthonát.

Elmondta, hogy családja naphosszat gyalogolt a hegyeken keresztül. Miután elérték a Kabulba vezető főutat, el tudtak jutni a fővárosba.

„A harcok miatt hagytuk el az otthonunkat – mondta a 35 éves asszony. – Abban a ruhában jöttünk Kabulba a hegyekből, ami rajtunk volt. Minden holminkat hátrahagytuk.”

Szöveg: a Szabad Európa Azadi Rádiójának afganisztáni tudósítása alapján. A tudósító személyazonosságát biztonsági okokból nem közöljük.
XS
SM
MD
LG