Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Esterházy Péter írásával indul a Szabad Európa új podcast-sorozata


Elődünk, a Szabad Európa Rádió időtálló, korábbi műsorait elevenítjük fel. A hetente jelentező sorozat első epizódjában az öt éve elhunyt Esterházy Péter olvassa fel "Egy reálisan létező utca" című írását.

Több mint 70 éve, 1950-ben hangzott fel a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-ig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttérintézmény hatalmas értéket hagytak hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcast-sorozatot indítunk, amelyben ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: 20. századi kultúra, történelem, politika, ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

A sorozat első darabjában az öt éve, 2016. július 14-én elhunyt Esterházy Pétert idézzük meg, aki saját írását olvassa fel egy 1992-es felvételen.

Esterházy Péter írása a Szabad Európa Rádióban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:09:55 0:00
A Szabad Európa Rádióról

A rádió ötlete 1949-ben fogalmazódott meg, amikor az Egyesült Államok külügyminisztériuma felfigyelt a Kelet-Közép-Európából érkező emigránsok tömegére, és még ugyanannak az évnek a decemberében megszületett a Szabad Európa Rádió mint intézmény.

Előbb egy az Adrián horgonyzó hajóról sugározták a próbaadásokat, majd elkezdődött az építkezés Münchenben, az Englisher Gartenben, ahol egy helyen működött azután a magyarral a cseh, a román, a lengyel és a bolgár nyelvű szerkesztőség.

Az első perctől kezdve törekedtek arra, hogy csak ellenőrzött híreket mondjanak. Azt mondták, akkor lehet egy hírt közölni, ha azt legalább két, egymástól független hírügynökség megerősíti. A másik, hogy a felhasznált adatokat soha nem lehetett meghamisítani – mondta Simándi Irén történész, egyetemi tanár a SZER történetét bemutató korábbi podcastunkban.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után változott a műsorstruktúra, továbbra is a hírek voltak a fókuszban, de megjelent a szórakoztatás, a kultúra. Ekkor indult Ekecs Géza, vagyis rádiós nevén Cseke László Tinédzserparty című műsora, ami nemcsak a rádió, hanem az egész korszak szimbólumává vált.

A műsorkészítőket egy saját kutatóintézet segítette, amelynek az volt a feladata, hogy a lehető legszélesebb merítéssel információkat szállítson, pontos korképet készítve az apró infómozaikokból. A Szabad Európának mindig az volt a szerepe, hogy olyan tartalmakat, információkat sugározzon, juttasson el a célországokba, amelyek az ott élők számára más forrásból nem érhetők el.

A Szabad Európa Rádió műsoraiból fennmaradt archív felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár gyűjti és őrzi, a gyűjtemény darabjai meghallgathatóak, kutathatóak.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG