Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Észak-Koreában se hűtés, se elég szakember, nagy kihívás lesz az oltási kampány


Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy gyógyszertárat ellenőriz Phenjanban arcmaszkban. Fotó: Koreai Központi Hírügynökség (KCNA), 2022. május 15.
Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy gyógyszertárat ellenőriz Phenjanban arcmaszkban. Fotó: Koreai Központi Hírügynökség (KCNA), 2022. május 15.

Elemzők szerint a Covid-járvánnyal küzdő Észak-Koreában még külső segítséggel is jelentős kihívást jelent a 25 milliós lakosság beoltása, mert nincs megfelelő raktározási lehetőség, sok helyen nincs áram, és elegendő számú, megfelelően képzett egészségügyi személyzet sem áll rendelkezésre.

Észak-Korea eddig nem reagált a dél-koreai és a nemzetközi oltóanyag-elosztási programok segélyfelajánlásaira, de dél-koreai tisztviselők úgy tudják, hogy Phenjan az amerikai Moderna és a Pfizer vakcináit részesíti előnyben a kínai Sinovac- vagy a brit–svéd AstraZeneca-oltóanyagokkal szemben.

Mindkét amerikai vakcina mRNS-technológián alapul, amelyek legalább mínusz húszfokos hűtést igényelnek. A Sinovac vagy az AstraZeneca oltóanyagainak elegendő a normál hűtőszekrény-hőmérséklet.

„A Moderna- és a Pfizer-vakcinákhoz alacsony hőmérsékletű tárolórendszerre van szükség, amellyel Észak-Korea nem rendelkezik” – mondta Mun Dzsin Szu, a Szöuli Nemzeti Egyetem egészségügyi intézetének igazgatója.

Dél-koreai tisztviselők szerint nem lehet tudni, hogy Észak-Koreának vannak-e erre alkalmas tárolórendszerei.

Márciusban az ENSZ Biztonsági Tanácsa mentességet adott a szankciók alól az UNICEF-nek, hogy hűtőlánchoz szükséges berendezéseket szállítson Észak-Koreába az oltóanyag tárolásához. Köztük volt három nagy hűtőkamra, egyelőre nem lehet tudni, hogy leszállították-e.

Az ENSZ-nek benyújtott tavalyi önkéntes nemzeti jelentés szerint Észak-Korea lakosságának mindössze 34,6 százaléka jutott áramhoz, és az ország út- és vasúthálózata sincs jó állapotban.

Ilyen körülmények között csak kevés város tudná elhelyezni a hűtőházakat, mondták a szakértők.

Az is kérdéses, hogy Észak-Korea képes-e nagy létszámú, képzett egészségügyi személyzetet mozgósítani egy országos oltási kampányhoz.

„Kell egy rendszer és kellenek képzett egészségügyi szakemberek az oltás beadásához. Kétlem, hogy ez Északon megvan” – mondta Jacob Lee, a dél-koreai Hallym Egyetem Orvosi Karának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora.

Észak-Korea nemzetközi szervezetek segítségével oltotta be a gyerekeket az olyan betegségek ellen, mint a tuberkulózis. Az ENSZ segélyszervezetei és a többi segélyszervezet azonban kivonult az országból a határok elhúzódó lezárása miatt.

Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter kijelentette: szankciók alóli mentességet fog kérni Washingtontól, hogy elküldhessék Északnak a szükséges felszereléseket, ha kérik.

„A legfontosabb a gyorsaság – mondta Sin Jung-dzseon, a szöuli Hanyang Egyetem orvosi karának professzora. – A vírus már most is gyorsan terjed, ezért gyors oltási kampány és immunitásépítés nélkül a halálos áldozatok száma irányíthatatlan szintre emelkedhet.”

Amit a Covidból tanultunk – az ingyenes karantén konzultációk tapasztalatai
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:25:03 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG