Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Északi-sarkvidéki hadgyakorlatot jelentett be Oroszország


Orosz katonai szállító repülőgép a Ferenc József-földön lévő Nagurszkoje bázison 2021. május 17-én
Orosz katonai szállító repülőgép a Ferenc József-földön lévő Nagurszkoje bázison 2021. május 17-én

Hadgyakorlatot rendez az orosz hadsereg ősszel az Északi-sarkvidéken, ami elemzők szerint újabb jele annak, hogy Moszkva erősíteni kívánja jelenlétét a térségben.

Az orosz haditengerészet északi flottájának parancsnoksága most kedden jelentette be, hogy „stratégiai hadgyakorlatot” tart az Arktiszon és annak környékén szolgáló erők készenlétének ellenőrzése céljából. A manőverek a közlemény szerint emellett az „északi-tengeri hajózási út biztonságának garantálását” szolgálják.

A térségben az utóbbi időszakban folyamatosan élesedik a nemzetközi versengés, ugyanis az éghajlat változása, a globális felmelegedés hatásai miatt egyre elérhetőbbé válnak az Északi-sarkvidék természeti erőforrásai, fokozódik az azon keresztül vezető útvonal hajózhatósága. Ambícióik demonstrálása érdekében az elmúlt években Oroszország és a NATO is rendezett hadgyakorlatokat a régióban.

Az Északi-sarkvidéki Tanács tagállamainak május 20-i, izlandi külügyminiszteri találkozóján az Egyesült Államok a térség militarizálásának elkerülésére szólította fel a nyolctagú szervezet soros elnökségét akkor átvevő Oroszországot, amellyel az Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-es annektálását követően felfüggesztették a magas rangú katonai egyeztetéseket.

Moszkva az utóbbi években erősítette arktiszi katonai jelenlétét, egyebek mellett telepítette Sz–400-as rakétavédelmi rendszerét is.

A Kreml jelentős gazdasági hasznot remél a vastag jégtakaró olvadásától és az északi-tengeri hajózási útvonal használatától, amely 15 nappal lerövidítené az ázsiai kikötőkbe vezető utat a Szuezi-csatornán átvezető hagyományos útvonalhoz képest.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG