Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hónapok óta hamisíthatták az oltási igazolásokat az esztergomi kórházban


Elfogják az egyik gyanúsítottat, aki a rendőrök szerint pénzért árult hamis oltási igazolást az esztergomi kórházban
Elfogják az egyik gyanúsítottat, aki a rendőrök szerint pénzért árult hamis oltási igazolást az esztergomi kórházban

Hónapokon át árulhattak hamis védettségi igazolást az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban a Szabad Európa információi szerint. A megyei rendőrség két fő letartóztatását erősítette meg, akik ápolók „egy vidéki kórházban”, mellettük még 22 főt hallgattak ki gyanúsítottként. Húsz–negyvenezer forint lehetett egy hamis oltási igazolvány.

A Szabad Európa információi szerint jó ideje hamis negatív teszteredményt és oltási igazolást árulhattak az esztergomi Vaszary Kolos Kórház munkatársai – köztük legalább egy orvos –, tegnap viszont lebuktak.

Kérdéseinkre a rendőrség közleménnyel válaszolt, amelyben közlik, hogy az Esztergomi Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást, a nyomozás pedig hónapok óta tart. 24 embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük „egy vezető beosztású egészségügyi dolgozót”.

Jelenleg két ápolót vettek őrizetbe. Gyanújuk szerint a 36 éves G. András és a 45 éves F. Judit alkalmanként húsz–negyvenezer forintért adott ki oltás nélkül oltási igazolást. Ezt hónapok óta, üzletszerűen végezték, huszonhét esetet próbálnak rájuk bizonyítani. A rendőrök a bizonyításhoz okiratokat és tárgyi bizonyítékokat is lefoglaltak.

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház nevét nem írták le a közleményben, az előzetes letartóztatásban lévő ápolókat „egy vidéki kórház ápolóinak” írják le. Esztergomban viszont csak egy kórház van.

Kérdéseinkkel megkerestük az esztergomi Vaszary Kolos Kórházat is, de csak az igazgató válaszolhatott rendőrségi jellegű kérdésekre, ő viszont épp elfoglalt volt. Közreadjuk, ha válaszoltak írásban feltett kérdéseinkre.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomán

Nem a helyi rendőrök révén indult el az ügy, hanem a belügy alá tartozó, titkos felderítést is végző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése után. Az NVSZ ellenőrzi a hálapénzes ügyeket, pontosabban az egészségügyi dolgozók megbízhatósági vizsgálatát végzik.

Az NVSZ a hírek szerint a Völner-botrányban is kiemelt jelentőséggel bírhatott, állítólag ők kezdték el alaposan lehallgatni a korruptnak tartott végrehajtókat.

Erről az ügyről az alábbi cikkben olvashat bővebben.

Tele az ukrán feketepiac hamis Covid-oltási igazolványokkal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:25 0:00
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG