Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letesztelt egy főorvost a hálapénz-ellenőrző csapat


Turák Mária orvos oltási igazolást ad egy férfinak Békéscsabán 2021. június 4-én.
Turák Mária orvos oltási igazolást ad egy férfinak Békéscsabán 2021. június 4-én.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat egy budapesti kórház főorvosát próbálta lefizetni, de nem sikerült. Ilyenkor ennyi volt a vizsgálat.

Egy budapesti kórház szív-, ér- és mellkassebészeti osztályán a főorvos megvesztegetésével kísérletezett a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), írja az MTI.

Az NVSZ tisztje "táppénzes papírt" akart volna venni az orvostól, de nem kapott, a vizsgálat pedig ezzel le is zárult.

Egészen pontosan a megbízhatósági vizsgálat során a szolgálat tárgyalótisztje betegállományra jogosító hamis orvosi igazolás kiadása érdekében, anyagi előnyt kínálva megvesztegetési ajánlattal fordult a főorvoshoz. A főorvos teljesítette munkaköri kötelességét és a felkínált vesztegetési összeget elutasította. Vele szemben így a vizsgálatot befejezték, mindezek miatt pedig semmilyen joghátrány nem fogja érni.

Az orvos munkakörét kockázatosnak ítélte az Nemzeti Védelmi Szolgálat, azért mentek hozzá.

Január óta tilos

Ez év január elsején lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely szerint hálapénzt adni és elfogadni egyformán bűncselekmény. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján egyfajta kisokost állított össze a Nemzeti Védelmi Szolgálattól kapott válaszok alapján a hálapénzről.

Ebben emlékeztetnek arra, hogy a Büntető Törvénykönyv szerint hálapénzt adni, elfogadni és kérni (akár ráutaló magatartással is) bűncselekmény. A törvényszegésért az elkövető, egészségügyi dolgozó esetén 3 év, de különleges esetekben akár annál is több, beteg vagy hozzátartozó esetén pedig 1 év szabadságvesztéssel sújtható.

A hálapénz elfogadása minden egészségügyi dolgozó számára tilos, ez a magánegészségügyre is vonatkozik, igaz ott nem jellemző a paraszolvencia.

Ajándék továbbra is adható, de csak kis értékben. A havi minimálbér 5 százalékának megfelelő értékű ajándék számít kis értékűnek. Ez jelenleg 8.370 forint. Eddig az értékhatárig továbbra is adható ajándék.

Tesztelés céljából az NVSZ végezhet megbízhatósági vizsgálatot, de csak az állami alkalmazásban álló egészségügyi dolgozók esetében.

Egy sportorvos már lebukott

A Napi.hu számolt be arról, hogy a hálapénz-kommandó 2021 június elejéig, tekintettel a pandémiás helyzetre, nem vizsgálódott, azóta azonban egy sportorvos már elbukott az ellenőrzésen.

Ő a gyanú szerint több embernek is vizsgálat nélkül adott versenyengedélyeket, összesen 40 ezer forintot tett el érte, amiért akár öt év börtönnel is sújtható.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG