Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Esztergomi McDonald’s: a fideszes többség előre megszavazta a nyílt pályázat eredményét


Az esztergomi bazilika
Az esztergomi bazilika

A polgármester részvétele nélkül zajlott az az ülés, ahol Esztergom vezetésének többsége végül megszavazta: előre megállapodnának a belvárosi McDonald’s-ról, még a kötelezően kiírandó nyílt pályázat meghirdetése előtt.

Ahogy arról a Szabad Európa beszámolt, Esztergom fideszes polgármestere egy olyan javaslatot tett le, ami alapján előre garantálná, hogy McDonald’s étterem nyílhat a belvárosban. Az érintett terület hasznosításáról csak nyílt pályázat útján dönthet a város, de az önkormányzat már jó előre megállapodna a magyar McDonald’seket üzemeltető céggel. A város ezen túl még majdnem 60 millió forintot is elköltene a terület rendezésére, az ügyletet pedig Mager Andrea miniszter is elősegítette saját hatáskörben meghozott döntésével.

Esztergom polgármestere a fideszes Hernádi Ádám, akinek nagybátyja, a Mol elnök-vezérigazgatója Hernádi Zsolt. A Mol-vezér pedig nem csak Esztergomban rendelkezik jó pozíciókkal, de üzleti kapcsolatok fűzik a magyarországi McDonald’s-ek üzemeltetőjéhez Scheer Sándorhoz, a kormányközeli Market Zrt társtulajdonosához és vezetőjéhez. Minderről részletesen tegnapi cikkünkben olvashat.

Hernádi Ádám annyira biztos volt abban, hogy a képviselő-testület megszavazza az előterjesztést, és hogy a nyílt pályázaton is majd biztosan Scheer Sándor cége nyer, hogy múlt héten még ki is posztolta Facebook-oldalára, hogy hamarosan McDonald’s nyílik a régi buszpályaudvar helyén.

Cikkünk megjelenése után, csütörtök délelőtt kezdődött meg az a képviselő-testületi ülés, melynek egyik napirendi pontja volt a Scheer cégével kötendő megállapodás is.

Az ülésen Hernádi Ádám polgármester hivatalos elfoglaltsága miatt nem vett részt. A Szabad Európa úgy tudja, Hernádi a Fidesz parlamenti frakciójának Esztergomba kihelyezett ülésén vett részt – ez pedig nem polgármesteri feladat, így kérdés, miért hivatkozott „hivatalos elfoglaltságra”.

Hernádi Ádám Esztergom fideszes polgármesterének Facebook-posztja
Hernádi Ádám Esztergom fideszes polgármesterének Facebook-posztja

A számos gazdasági részletet tartalmazó előterjesztést amúgy eleinte nyílt ülésre terjesztette be a jegyző (ezért is volt elérhető egy ideig a város honlapján), ám némi vita után zárt ülésen tárgyaltak róla.

Még a nyílt ülésen is volt erről vita, volt olyan képviselő, aki nyílt ülésen szerette volna tárgyalni a kérdést (hiszen a részletek eddigre már nyilvánosak voltak), de olyan javaslat is elhangzott, hogy vegyék le a napirendről a többek szerint problémás tervezetet. Erről a városi honlap beszámolója semmit nem közöl, mindössze annyit írnak, hogy a „Döntés az Esztergom, belterület 17475/2 hrsz.-ú ingatlannal kapcsolatos megállapodásról tárgyú napirendi pontot pedig az eredeti előterjesztéstő eltérően zárt ülésen tárgyalták a képviselők.”

Az ügylet részleteit az önkormányzat szerette volna titokban tartani. Erre nem csak az utal, hogy külön titoktartási záradékot tettek bele a magyar McDonald’s-el kötendő szerződésbe, ami még a megállapodás létét is titkosította volna. Az RTVE helyi tévé el sem ment az ülésre, pedig minden tanácskozást rögzíteni szoktak és utólag is elérhetővé tesznek.

A zárt ülésen végül név szerinti szavazáson a jelen lévő fideszes képviselők többsége megszavazta az előterjesztést, a lényegi részeken nem változtatva. Lapunk információi szerint mindössze a titoktartási záradékon módosítottak, mivel a megállapodás részleteiről a Szabad Európa korábban már beszámolt.

A döntés értelmében Hernádi Ádám polgármesternek alá kell írnia a nyílt pályázat eredményét előre garantáló, az önkormányzatra több tízmilliós kötelezettséget rovó megállapodást. Kérdés, a történtek után hogyan dönt Scheer cége, a Progress Étteremhálózat Kft. Csütörtöki cikkünk megjelenése után ugyanis a magyar McDonald’s-eket üzemeltető cég az alábbi közleményt juttatta el az írásunkat átvevő lapoknak, a napi.hu szerint. A Szabad Európa szerkesztősége nem kapta meg Scheer Sándor cégének közleményét.

„Tisztelt Szerkesztőség!

A hazai McDonald’s 2019-ben kezdte meg növekedési stratégiájának megvalósítását, melynek két pillére az új éttermek nyitása, valamint a meglévő éttermek átalakítása a „Jövő Élménye” koncepció jegyében. A stratégia részeként tavaly és idén is több éttermet nyitottunk és a növekedés a jövőben is folytatódik. Az új stratégia alapján olyan településeken is keresünk étterem helyszíneket (pl. Gödöllő, Ózd, Pápa vagy Velence), ahol korábban nem voltunk jelen. Esztergomban, illetve a régióban több lehetséges helyszínt is vizsgálunk. Folyamatosan zajlanak egyeztetések, megállapodás azonban nem került aláírásra.

Üdvözlettel,

A McDonald’s csapata”

A díjátadót is kihagyta a polgármester
A szeptember 16-i ülés előtt adták át az Einczinger Ferenc-díjakat. Ezt az elismerést azok kapják meg, akik kiemelkedően teljesítettek Esztergom fejlődése, illetve gyógyítása érdekében: jellemzően orvosoknak, illetve vállalkozóknak ítélik oda a díjat, több évtizedes munkájuk elismeréseként. Idén a Fidesz frakcióülése miatt a díjazottak nem a polgármestertől vették át az elismerést, az önkormányzati tévé távolmaradása miatt pedig az eseményről csak fotók készültek, videófelvétel nem.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG