Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így terjeszkedik Esztergomban a NER-közelbe került magyarországi McDonald’s


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Majdnem 60 millió forintot költene arra Esztergom, hogy McDonald’s épüljön a belvárosban. A fideszes többségű önkormányzat előre megállapodna a Fidesz-közeli beruházóval, pedig csak nyílt pályázat után lehet dönteni a terület hasznosításáról.

  • Esztergom önkormányzata 27 millió forintért megvásárolt három épületet, amit pár héttel később további 31 millió forintért már le is bontana
  • Az értékes belvárosi ingatlanon McDonald’s étterem épülne
  • Az ingatlan hasznosításáról csak nyílt pályázat útján dönthet az önkormányzat, mégis úgy tűnik, már megvan a nyertes
  • A magyarországi McDonald’s-ek tulajdonosa Scheer Sándor, a közbeszerzéseken taroló Market Zrt. társtulajdonosa és vezetője
  • Esztergom polgármestere a fideszes Hernádi Ádám, a Mol-vezér Hernádi Zsolt unokaöccse
  • Hernádi Zsolt üzleti partnere Scheer Sándornak, és a Mol-vezér Esztergomban is komoly pozíciókkal rendelkezik
  • Az önkormányzat megpróbálta eltitkolni, hogy létezik a McDonald’s felépítését célzó tervezet
  • Kérdéseinket elküldtük a polgármesternek, választ egyelőre nem kaptunk

Tavaly augusztusban készült el az új, vasútállomás mellé épült buszpályaudvar Esztergomban. Így a régi, belvárosi Simor János utcai végállomásra már nem volt szükség. A terület, amin a régi buszállomás épületei állnak, az önkormányzaté, míg az állomás kiszolgáló épületei a Volánbusz tulajdonában vannak.

A fideszes Hernádi Ádám vezette esztergomi önkormányzat 2020. december 4-én kért egy árajánlatot az immáron használaton kívüli épületek megvásárlására. Mivel az árajánlat 20 millió feletti értékről szólt, a vásárlásról a polgármester nem, csak a képviselőtestület dönthetett.

Hernádi Ádám így a július 8-ra összehívott rendkívüli közgyűlés elé terjesztette be javaslatát, hogy a város vegye meg a régi buszpályaudvar három épületét összesen 27 millió forintért. Az előterjesztésből az nem derült ki, hogy miért van szüksége a városnak az épületekre.

Miniszteri engedély

Az viszont már jelezte, hogy háttérben komolyabb érdekek húzódnak, hogy Hernádi polgármester Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztertől kért külön engedélyt ahhoz, hogy versenyeztetés nélkül vehessék meg az állami cég tulajdonában lévő ingatlanokat.

A miniszter az engedélyt megadta, a fideszes Alberti Péter vezette Pénzügyi és Jogi Bizottság elnökének szavaiból pedig valami olyasmire lehetett következtetni, hogy szerinte elkerülhetetlen, hogy a város tulajdonába kerüljenek az épületek.

Nem áll rendelkezésre olyan tartalom, ami alapján más fajta megoldás lehetne alkalmazni a helyzet megoldására, ami mindenképpen indokolt, hogy a városé legyen” – fogalmazott Alberti a jegyzőkönyv szerint. A fideszes többségű testület meg is szavazta az épületek megvásárlását, és egészen szeptember 10-ig kellett várni arra, hogy kiderüljön, valójában miért volt szükség az ügyletre.

Az előterjesztés

Ekkor került fel az önkormányzat honlapjára az az előterjesztés, amiből kiderül: McDonald’s éttermet akarnak építeni régi buszvégállomás helyére. A részletes, szerződéstervezetet is tartalmazó előterjesztés azóta lekerült a honlapról, de a Szabad Európához így is eljutott ebből egy példány. Az előterjesztésről szeptember 16-án dönt a képviselő-testület (17. pont).

Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere
Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere

Az előterjesztés szerint a magyar McDonald’s-eket üzemeltető cég július 15-én kereste meg az önkormányzatot, hogy éttermet szeretne nyitni a 2043 négyzetméteres Simor János utcai helyszínen: pont egy héttel az után, hogy a testület döntött az ott álló ingatlanok megvásárlásáról.

A befektetői logika érthető, hiszen ahogy az ingatlanokra adott értékbecslés is írja: „Az ingatlan településen belüli lokációja jónak tekinthető, ugyanis a központtól délre, kb. 600-700 méterre fekszik, a korábbi buszpályaudvar területén, a piac közelében, egy kereskedelmi szempontból értékesebb területen”.

Az ügymenetre pedig magyarázatot adhat, hogy 2019-ben vette át a magyar McDonald’s-ek üzemeltetését Scheer Sándor, a számos nagy közbeszerzést elnyerő Market Zrt. alapító vezérigazgatója. Hernádi Ádám pedig Hernádi Zsolt Mol-vezér unokaöccse, korábban dolgozott többek között a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Magyar Turisztikai Ügynökségnél is. (Scheer Sándorról és Hernádi Ádámról kicsit részletesebben olvashat keretes írásunkban).

Hernádi Ádám előterjesztése szerint az egy évvel korábban még használatban lévő, két hónappal még „mindenképpen” megvásárolandó – és augusztus 30-án meg is vásárolt – épületek „elhanyagolt, avult állapotban vannak és kihasználatlanok”, ezért épp kapóra jött Scheer cégének kérelme, hogy felhúzhassanak egy gyorséttermet a belvárosban. (Nem sokkal korábban még a MOME hallgatóit kérték fel, hogy készítsenek terveket a Simor János utca felújítására)

Scheer Sándor és Hernádi Ádám
2019 februárjában vette át a magyarországi McDonald’s éttermek működtetését a Progress Étteremhálózat Kft, ami Scheer Sándor cége. Scheer 48 milliárdosra becsült vagyonával a 29. leggazdagabb magyar, a Market Építő Zrt. alapító vezérigazgatója, Garancsi Istvánnal társtulajdonosa. A Market mára az ország egyik legnagyobb építő cége, olyan nagyberuházások kivitelezője, mint a Duna Aréna, a székesfehérvári hokicsarnok, de több focistadiont is ők építettek. Mészáros Lőrinc cégével közösen építik újjá a Citadellát, legnagyobb futó projektjük pedig a 120 méter magas Mol-tornyot is magában foglaló BudaPart a Kopaszi gáton. Scheer más módon is üzleti kapcsolatban van a Mol-vezér Hernádi Zsolttal. A Market építi ugyanis Hernádi Zsolt legújabb, esztergomi szállodáját, amihez több milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam.
Ezzel pedig meg is érkeztünk Esztergomba. Hernádi Ádám 2019-ben, 34 évesen lett a város polgármestere, a Fidesz jelöltjeként. Neki addigra már komoly múltja volt a közigazgatásban: döntéshozóként részt vett a botrányt kavart „trafikmutyiban”, aztán tanácsadó lett a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki kabinetirodán. Később a Magyar Turisztikai Ügynökséghez került, így dolgozott annál a cégnél is, amelytől Hernádi Zsolt Mol-vezér cége is nyert vissza nem térítendő támogatást – arra az esztergomi szálló felépítésére, amit a Market húzott fel.
Hernádi Zsolt, Hernádi Ádám nagybátyja immáron három szállodát is birtokol Esztergomban, az egyik hotel vendégei ingyen használhatják az önkormányzat élményfürdőjét. Augusztusban pedig Hernádi Ádám közbenjárásával vontak belterületbe egy olyan panorámás esztergomi telket, ami egyébként a családja érdekeltségéhez tartozik.

A polgármester azt javasolja, hogy a földterület maradjon önkormányzati tulajdon, a pár héttel korábban 27 millió forintért megvásárolt épületeket az önkormányzat saját költségen bontassa el további 31 millió forintért (+ áfa), majd adja bérbe a területet a McDonald’s-et üzemeltető Scheer-féle Progress Étteremhálózat Kft-nek.

Ezen túl a helyi építési szabályzatot is módosítani kell, annak érdekében, hogy megépülhessen a gyorsétterem, mert az nagyobb volna, mint a buszpályaudvar épületei.

Furcsaságok

Az Önkormányzat és a Progress között kötendő, a Szabad Európa birtokában lévő megállapodás-tervezet ezen túl is több furcsaságot tartalmaz. Egy önkormányzati terület hasznosításáról csak nyílt pályázat útján lehet dönteni, de az önkormányzat már annak kiírása előtt megállapodást ír alá egy céggel, amelyik majd használni kívánja a területet.

Az önkormányzat ráadásul számos fontos részletet is előre közöl a pályázatról a megállapodásban Scheer Sándor cégével, így például az elbírálás szempontjait és a becsült bérleti, földhasználati díjat is. Igaz, hogy a megállapodás-tervezet szerint az csak akkor lép életbe, ha az „önkormányzat a 3. pont szerinti nyilvános versenytárgyalást lefolytatja, melynek során a Befektető nyertes ajánlatot tesz”, de a Progress is vállalja a szerződés szerint, hogy indul a pályázaton és minden szükséges hiánypótlásnak eleget tesz.

Scheer Sándor a Market vezérigazgatójaként beszédet mond a Mol székházának bokrétaünnepségén.
Scheer Sándor a Market vezérigazgatójaként beszédet mond a Mol székházának bokrétaünnepségén.

Az ingatlanok megvásárlásának (27 millió) és bontásának (31 millió + áfa) költségén felül minden más, bontás közben felmerülő költséget is Esztergom fizet. Cserébe a Progress a közművekkel kapcsolatos költségeket, és az érintett utcaszakasz felújítását vállalja.

Ha pedig aláírás után a gyorsétterem az önkormányzat miatt nem tud megnyitni, 25 millió forintos kártérítést köteles fizetni Scheer cégének – ilyen feltétel például az új (kifejezetten a McDonald’s-re szabott) építési szabályzat elfogadása.

Noha a végső bérleti, földhasználati díj mértéke elvileg csak a nyílt versenytárgyaláson dőlne el, az önkormányzat közli, hogy évi 7,5 millió forint körül alakul annak várható értéke. Fizetni pedig csak akkor kell elkezdeni, ha az étterem felépült és a használatbavételi engedélyt is megkapta. Az építkezés ideje és az üzemelés megkezdése előtt tehát ingyen használná Scheer cége a város kiemelt területén fekvő önkormányzati ingatlant.

A Progress és az önkormányzat nagyon szerette volna, ha titokban marad a megállapodás. A megállapodás-tervezetben ugyanis az áll, hogy az „Önkormányzat kötelezi magát, hogy minden tervet, továbbá a McDonald’s Étterem építésével kapcsolatos minden információt… különösen, de nem kizárólagosan jelen szerződés létét és tartalmát üzleti titokként megőriz”. Valamint: az „Önkormányzat alkalmazottai kizárólag akkor jogosultak – titoktartási megállapodás megkötését követően – a bizalmas információkhoz hozzáférni, ha ez az együttműködés teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges.”

Kérdéseinket elküldtük Hernádi Ádámnak is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A polgármestertől egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy mi volt a cél a régi buszpályaudvar épületeinek megvásárlásával, hogy mennyire általános gyakorlat, hogy az önkormányzat kötbérrel terhelt kötelezettséget vállal jövőbeli döntéseire, illetve hogy miért akarták eltitkolni a közvagyon hasznosításáról szóló tervezet részleteit.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG