Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A közös gazdasági érdek volt az erősebb


 Angela Merkel német kancellár magyaráz a berlini Bundestagban, 2020. december 9-én.
Angela Merkel német kancellár magyaráz a berlini Bundestagban, 2020. december 9-én.

Itthon és külföldön is élesen eltérő értelmezései vannak annak az alkunak, ami lehetővé tette az uniós költségvetés és a mentőcsomag elfogadását. Orbán és Morawiecki is győztesként tért haza, a tagállamok megkapják a pénzüket, viszont voltak, akik többet vártak a jogállamiságtól.

Nem gyakori látvány, hogy Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökök egy EU-csúcs után örömmel állnak a nemzetközi sajtó rendelkezésére.

Miután megállapodás született Brüsszelben a jogállamisági feltételekkel kapcsolatban, és elhárult az akadály az uniós költségvetés és a mentőcsomag elől, a két miniszterelnök mégis az első között volt, akik nyilatkoztak.

Orbán a józan ész győzelméről beszélt, Morawiecki pedig ünnepélyesen minden európai polgárhoz címezte a szavait. Mindketten azt hangsúlyozták, milyen fontos, hogy elfogadásra kerülhet a költségvetés és a mentőcsomag – amit ők maguk fenyegettek vétóval.

Megoldás egy nem létező problémára

Budapesten és Varsóban is a helyi kormány győzelemként tudja kommunikálni a végeredményt, pedig a jogállamisági kritériumok nem változtak. Az ügy egyik fő szószólói, a hollandok és az Európai Parlament is elégedettek lehetnek az alkuval.

Az alku értelmében egy kiegészítő értelmezést fűznek a mechanizmushoz, amely garantálja, hogy a kritériumok csak az uniós pénzek elköltésére vonatkoznak, és nem válnak zsarolóeszközzé olyan kérdésekben, mint a bevándorlás.

Igaz ilyenről eredetileg sem volt szó,

de a vétóval fenyegető lengyel és magyar kormányok fő kifogása az volt, hogy az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötésével esetleg nyomást gyakorolhat rájuk Brüsszel belpolitikai kérdésekben.

Pénzhez jutnak a bajba jutott országok

Emellett az EU belement abba is, hogy megvárják a jogállamisági kritériumok alkalmazásával az Európai Legfelsőbb Bíróság döntését, amennyiben a vonakodó országok szeretnék, ha az európai kúria megvizsgálná a jogállamisági mechanizmus jogszerűségét.

A lengyel és a magyar kormány márpedig szeretné. Ez pár év csúszást jelenthet. A soros német elnökség is elégedett lehet, mivel sikerült tető alá hozniuk egy olyan alkut, ami mind a 27 tagállamnak elfogadható.

Fellélegezhetnek azok az országok is, akik komoly gödörbe kerültek a járvány miatt, a vétó rémének elhárulásával ugyanis biztosak lehetnek benne, hogy hozzájutnak időben az uniós mentőcsomaghoz.

Orbán Viktornak sem lehet oka panaszra, Magyarország milliárdokat kap, és közben kommunikálhatja azt, hogy újabb győzelmet aratott Brüsszellel szemben. Ráadásul ha még majd élesedik is a jogállamisági kritériumrendszer, az csak a következő ciklusra fog vonatkozni, pedig még az előző költségvetési ciklusból is vannak hátra olyan pénzek, amelyek csak a következő három évben kerülnek majd kifizetésre.

Vannak, akik többet vártak

Egyedül azok lehetnek csalódottak, akik abban reménykedtek, hogy az Európai Unió többről szól, mint a közös gazdasági érdek. Bár voltak tervek arra is, hogy a magyarok és a lengyelek kihagyásával dolgozzanak ki valamilyen mentőcsomagot, mindenki örült neki végül, hogy az egyszerűbb és gyorsabb megállapodás született.

És zöld utat kapott az Európai Unió eddigi legnagyobb költségvetése, valamint a szintén felfoghatatlan pénzekkel operáló mentőcsomag is. Magyarországon is több ellenzéki politikus a csalódottságát fejezte ki, és az ellenzék támogatói közül is sokan elcsüggedtek „Orbán győzelmétől”.

Mások viszont úgy gondolják, hogy eleve hiba volt többet belelátni a jogállamisági mechanizmusba, és valamiféle csodafegyvernek beállítani az Orbán-kormány vélt vagy valós visszaéléseivel szemben.

Készült Rikard Jozwiak, a Szabad Európa brüsszeli tudósítójának segítségével.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG