Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyarok háromnegyede szerint jó az ország uniós tagsága


Balról jobbra Andrej Plenković horvát, Orbán Viktor magyar, Mette Frederiksen dán, Petr Fiala cseh, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök Ursula von der Leyen mellett egy granadai uniós találkozón 2023. október 6-án
Balról jobbra Andrej Plenković horvát, Orbán Viktor magyar, Mette Frederiksen dán, Petr Fiala cseh, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök Ursula von der Leyen mellett egy granadai uniós találkozón 2023. október 6-án

A magyarok elsöprő többsége, még a fideszesek kétharmada szerint is előnyös Magyarországnak az EU-tagság egy friss felmérés szerint. A többség még akkor is előnyösnek tartaná a szövetséget, ha Magyarországnak többet kellene befizetnie, mint amennyit közvetlen támogatásként visszakap.

„Most egy választási kampányban vagyunk, ilyenkor nem spekulálni kell, hanem lőni, tölteni, lőni, tölteni” jelentette be Orbán Viktor pártja kampánybeli hozzáállását április 19-én. A miniszterelnök harciassága nem az ukrajnai háborúra vonatkozott, vagy a nem sokkal későbbi lövöldözéses merényletre a szlovák miniszterelnök ellen, hanem elsősorban „Brüsszel elfoglalására”.

Orbán Viktor döntően az EU-t állítja be a saját és a magyarok ellenségének harci hasonlataival, erről alább olvashat bővebben.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán beszédeinek általános sémája

Azonban az éveken át tartó, folyamatos EU-ellenes kormányzati kampányok mellett is elsöprő többségben jó dolognak tartják a magyarok az ország EU-tagságát. Pontosabban a magyarok háromnegyede tartja inkább előnyösnek a Závecz Research friss felmérése alapján, amelyet az RTL megbízásából végeztek.

Ezen belül a magukat fideszesnek mondó válaszadók támogatják a legkevésbé az ország uniós tagságát, de csaknem kétharmaduk is inkább jónak értékeli.

Összességében leginkább sorrendben az uniótól érkező anyagi támogatások, a szabad utazás és a szabad uniós munkavállalás tetszik a magyaroknak a tagság hasznai közül.

A válaszadók 45 százaléka még úgy is előnyösnek tartaná az ország uniós tagságát, ha Magyarország többet fizetne be a közös célokra, mint amennyit közvetlen támogatásként visszakap. Ebben az esetben 41 százaléknyi magyar gondolná hátrányosnak már az uniós tagságot.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG