Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU-illetékes: Moszkva a NATO-ra és a Nyugatra helyezi a háború fókuszát


Stefano Sannino 2012. szeptember 12-én Szarajevóban
Stefano Sannino 2012. szeptember 12-én Szarajevóban

Újabb szintre léptette Ukrajna elleni háborúját Oroszország azáltal, hogy válogatás nélkül támadja a civil lakosságot és a polgári célpontokat – közölte az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) főtitkára.

Stefano Sannino tokiói sajtótájékoztatóján védelmébe vette az amerikai és német fegyverszállításokat, aláhúzva, hogy a küldendő harckocsikkal csak az ukránok védekezését segítik.

Emellett Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálta, amiért „a különleges katonai művelet koncepciójától a NATO és a Nyugat elleni háború koncepciója felé mozdult el mostanra”.

Ehhez kapcsolódóan: Heves harcok keleten, az ukrán elnök a beígért harckocsik szállítását sürgette

„Úgy gondolom, hogy a fegyverszállításokat illetően a legújabb fejlemény pusztán a helyzet alakulását, illetve azt tükrözi, hogy Oroszország újabb szintre kezdte léptetni a háborút” – fogalmazott.

Majd hozzátette, hogy az orosz hadsereg válogatás nélkül támad nem katonai célpontokat és civileket.

Az EKSZ főtitkára leszögezte, hogy az Európai Unió csak lehetőséget ad az ukránoknak az emberéletek megmentésére és az önvédelemre e „barbár támadásokkal” szemben.

Sajtójelentések szerint körülbelül száz darab német gyártású Leopard 2 páncélost ajánlottak fel eddig a szövetségesek, ezenfelül az Egyesült Államok 31 darab M1 Abrams, Nagy-Britannia pedig 14 darab Challenger 2 tank küldését jelentette be.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG