Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok keleten, az ukrán elnök a beígért harckocsik szállítását sürgette


Ukrán katonák az orosz állásokat lövik Bahmut közelében 2023. január 24-én
Ukrán katonák az orosz állásokat lövik Bahmut közelében 2023. január 24-én

Több irányból is próbálnak előrenyomulni az orosz erők a Donyec-medencében, miközben Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott a nyugati országok által hosszas huzavona után felajánlott tankokért, ugyanakkor a szállítások felgyorsítását kérte.

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában tizenegy ponton sikerrel verték vissza az orosz előretörési kísérleteket a luhanszki Plosankánál, Nyevszkénél és Cservonpopjivkánál, illetve a donyecki Bahmutnál, Paraszkovijivkánál, Kliscsijivkánál, Vodjanénél, Nevelszkénél, Marjinkánál és Vuhledarnál.

A megszállók ezt megelőzően újabb rakétákat lőttek ki több célpontra országszerte. Noha a légvédelem a lövedékek többséget leszedte, a csapássorozatban tucatnyi ember életét vesztette, valamint további energetikai létesítmények rongálódtak meg.

A kijevi hadvezetés arról számolt be, hogy a kilőtt 59 rakétából 47-et semlegesítettek. Emellett 37 orosz légitámadást regisztráltak, 17 esetben iráni gyártású öngyilkos drónokat vetettek be, amelyeket mind sikerült kilőni.

Az ukrán hadsereg drónképei szerint az oroszok lopakodva támadnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

Az ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében csütörtökön üdvözölte, hogy „már tizenkét ország tagja a tankkoalíciónknak”. Ezek az államok jelezték, hogy készek korszerű harckocsikat szállítani Ukrajnának az orosz agresszió elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében.

Volodimir Zelenszkij háláját fejezte ki „a világon mindenkinek, aki tényleg velünk harcol a terror ellen”, illetve ismét a fegyverszállítások felgyorsításának fontosságát hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan: Március végén érkezhetnek Ukrajnába a Leopard tankok

Sajtójelentések szerint körülbelül száz darab német gyártású Leopard 2 páncélost ajánlottak fel eddig a szövetségesek, ezenfelül az Egyesült Államok 31 darab M1 Abrams, Nagy-Britannia pedig 14 darab Challenger 2 tank küldését jelentette be.

Legutóbb Kanada jelezte a szándékát, hogy harckocsikkal támogatja Ukrajnát, mégpedig kezdetben négy darab Leopard 2-essel.

Korábban többek között Lengyelország, Hollandia és Spanyolország tett hasonló bejelentést, miután a német kormány heteken át tartó tárgyalások után végül jóváhagyta az eszközök továbbadását.

Az ukrán katonák kiképzése szakértők szerint legalább két hónapot vesz igénybe.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai tábornok: Ukrajna további nyugati fegyverekkel vissza tudja szerezni a Krímet

Diplomáciai források közölték, hogy már a technikai részletek véglegesítése zajlik annak érdekében, hogy Franciaország és Olaszország SAMP/T légvédelmi rendszert helyezzen üzembe Ukrajnában.

Néhány órával a harckocsik szállításáról szóló bejelentést követően Zelenszkij a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel egyeztetett, és nagy hatótávolságú rakéták és harci repülőgépek szállítását sürgette. Ezt a nyugati országok eddig megtagadták.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy országa kész vadászgépeket szállítani a megtámadott országnak, amennyiben a szövetségesek ilyen lépésről határoznak.

Oroszország dühödten reagált a legfrissebb fejleményekre, a Kreml szerint a tankok szállítása bizonyítja a NATO és az Egyesült Államok fokozódó közvetlen részvételét a háborúban.

XS
SM
MD
LG