Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU-s döntés a nagy energiacégek extraprofitadójának bevezetéséről


EU-s zászlók az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt
EU-s zászlók az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt

Megállapodtak az európai uniós energiaügyi miniszterek pénteken az energetikai válság csillapítását célzó javaslatokról, de gázársapka bevezetésére továbbra sem kerül sor.

A rendkívüli brüsszeli tanácsülésnek az egekbe szökő energiaárak letörése áll a középpontjában, ennek érdekében több intézkedést is megszavaztak.

Az Európai Bizottság friss javaslatcsomagja alapján egyebek mellett 33 százalékos különadót vetnek ki a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatokra.

Emellett határt szabnak az áramot alacsony költségek mellett előállító, s így a megnövekedett piaci árak közvetlen haszonélvezőinek számító vállalatok jövedelmének. Megawattóránként így 180 euróban korlátozzák a nukleáris és megújuló forrásokból származó energia árát.

Továbbá előírják a csúcsidőszak energiafogyasztásának legalább öt százalékos csökkentését.

A hivatalos jóváhagyás jövő héten történik meg, a hatályba lépés ezt követően várható.

Szakértői számítások szerint a tagállamok ezekből az intézkedésekből mintegy 140 milliárd euró forráshoz jutnak majd, amelyet felhasználhatnak a nehézségek enyhítésére. Az intézkedéseknek ugyanakkor várhatóan nem lesz azonnali hatása az egekbe szökő gázárra.

Riina Sikkut észt gazdasági és infrastrukturális miniszter hangsúlyozta: „Nem feledkezhetünk el arról, hogy háborús helyzetben vagyunk. Ezért az ukránok az életükkel fizetnek, így átmenetileg mi is többet fizethetünk a rezsiért vagy az élelmiszerért a boltban.”

„Ez csak a puzzle első darabkája (…) Nem szabad itt megállnunk, energiaháborúban vagyunk Oroszországgal, a tél közeleg. Cselekednünk kell most. A most pedig mostot jelent. A most nem egy hét múlva és abszolút nem egy hónap múlva van” – hangoztatta Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

Tizenöt tagállam eközben felszólította az Európai Bizottságot, hogy mielőbb tegyen javaslatot egyfajta gázársapka bevezetésére a háztartások és a cégek támogatása, az extraprofit korlátozása, az inflációs nyomás csillapítása érdekében.

A pénteki ülésen erről is szó volt, azonban egyelőre nem látszik a szükséges többség a tervezet mögött, például Németország is ellenzi.

Korábbi elemzésében az Európai Bizottság figyelmeztetett, hogy egy ilyen intézkedés megnehezítené a közösség ellátásának biztosítását a világpiacon, azonban kiemelte, hogy egyedül az orosz gázra vonatkozóan bevezetett ársapka mérsékelhetné a válság hatásait és szoríthatná le az árakat.

„Tárgyalunk megbízható vezetékesgáz-szállítóinkkal. Ha ez nem vezet eredményre, akkor lehetséges ársapka bevezetése” – mondta Kadri Simson energiaügyi biztos.

„Határozottan azt gondolom, hogy ársapkára van szükség minden orosz földgázimportra vonatkozóan, olyan szinten, amelyen még vonzó számukra az európai export” – tette hozzá.

A brüsszeli testület számításai szerint az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítások 37 százalékkal csökkentek a január és augusztus közötti időszakban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG