Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU-válasz a lengyel "melegmentes" övezetekre, jöhet a "szabad zóna"


Pride felvonulás Bulgáriában, 2020. október 9-én.
Pride felvonulás Bulgáriában, 2020. október 9-én.

A lengyelországi „melegmentes övezet” kampányra válaszul az LMBT közösség számára „szabad övezetként” határozná meg az Európai Uniót több EP-képviselő. A javaslatot támogató képviselőcsoport szerint a keleti tagállamok mellett a nyugati országoknak is van tennivalója e téren.

Az Európai Parlament szerdán tárgyal egy határozatot, amely deklarálná, hogy az Unió „szabad zóna” a meleg, biszexuális és transznemű emberek számára is. A szimbolikus gesztus vállaltan a lengyel kormánypártok közelmúltban indult kampányára válaszolna, amelyek egyes területeket úgynevezett „LMBT-mentes zónává” nyilvánítottak.

Lengyel-francia kitiltási botrány

Lengyelországban a katolicizmusra hivatkozó PiS kormánypárt évek óta az általa „LMBT-ideológiának” nevezett nézetet támadja. Ennek részeként több lengyel önkormányzat olyan határozatot fogadott el, amelyekkel a városokat és falvakat szimbolikusan „LMBT-mentes övezetté” nyilvánították. Az, hogy ez mit takar pontosan, nem egyértelmű. Jogvédő szervezetek szerint ezek az önkormányzatok egyértelművé teszik, hogy nemkívánatos személyeknek tartanak minden meleg vagy transznemű embert.

Egy a napokban történt incidens is látszólag ezt igazolta: Franciaország Európa-ügyi minisztere, Clement Beaune, aki nyíltan meleg, egy interjúban azt mondta, lengyelországi körútja során a hatóságok azt mondták neki, hogy nem keresheti fel az egyik olyan települést, amely csatlakozott a "LMBT-mentes zónákhoz”. Később a lengyel kormány tagadta, hogy a francia miniszternek megtiltották volna a látogatást.

Nyugaton is vannak teendők a képviselők szerint

Az Európai Parlament pártközi LMBT-munkacsoportja többek között a lengyel kormány politikájára válaszul fogadtatna el határozatot. Ebben a képviselők többek között kijelentik, hogy az LMBT emberek alapvető jogait súlyosan korlátozzák több uniós államban. Ezek között említik Magyarországot is, ahol a közelmúltban törvény tiltotta meg a transzneműek hivatalos nem- és névváltoztatását.

A képviselők bírálják azt is, hogy eddig csak két tagállamban, Németországban és Máltán tiltották be a konverziós terápiákat – ezek olyan, úgynevezett kezelések, amelyekkel szervezőik szerint „gyógyítható” a homoszexualitás.

Szakértők szerint ezek az általában egyházi hátterű programok valójában nem képesek megváltoztatni az emberek szexualitását, viszont komoly mentális károkat képesek okozni, különösen, ha a résztvevő még tinédzserként, szülői nyomásra vesz rajtuk részt.

A javaslatot jegyző egyik képviselő, a holland Liesje Schreinemacher elmondása szerint, bár a legsúlyosabb problémákat Kelet-Európában jelentik, a nyugati országok hiányosságait sem szabad figyelmen kívül hagyni, „minden országnak akad tennivalója.” Kiemelte például, hogy Belgiumban a közelmúltban a gyanú szerint homofób indíttatásból ölhettek meg egy férfit.

Bart Staszewski lengyel aktivista szerint hasznos és fontos lenne, ha az Európai Parlament elfogadná a javaslatot. Mint mondta, korábban már volt hatása az uniós nyomásgyakorlásnak: miután az "LMBT-mentes" településektől az EU, valamint a külső támogató partner Norvégia diszkrimináció miatt több esetben is megvonta az uniós támogatásokat, több lengyel település visszavonta az LMBT-ellenes állásfoglalást, máshol alternatív, a hagyományos családokat méltató nyilatkozatot fogadtak el.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG