Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állítólag a brit mutáns ellen is hatásos az orosz vakcina, de mit jelent a mutáció?


A brit variáns szeptember 20-i angliai megjelenését követő hónapban csak Magyarországról 10 ezer utazást regisztráltak
A brit variáns szeptember 20-i angliai megjelenését követő hónapban csak Magyarországról 10 ezer utazást regisztráltak

Magyarországon azokat az időseket oltják a Szputnyik V-vel, akiknek nincs krónikus betegségük. Mit üzennek a variánsok és menyiben befolyásolják az oltásokat?

A novoszibirszki székhelyű Vektor Állami Virológiai és Biotechnológiai Intézet kedden jelentette be, hogy az orosz Szputnyik V és EpiVacCorona vakcina védelmet nyújt a Covid-19 brit mutációja ellen.

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn rendelte el, hogy az orosz kormány vizsgáltassa meg, hatékonyak-e a Covid-19 ellen kifejlesztett orosz vakcinák a koronavírus új változataival szemben, illetve szükségesek-e az oltóanyagokkal kapcsolatban további kutatások, kell-e módosítani dokumentációjukat.

Az erről szóló jelentésnek március 15-re el kell készülnie, majd fél évente felül kell vizsgálni azt – számolt be róla az MTI.

A keddi oroszországi közlemény szerint a Szputnyik V és az EpiVacCorona vakcinával beoltott személyektől származó, antitesteket tartalmazó vérsavó felhasználásával elvégzett eljárással mutatták ki, hogy a két oltóanyag hatékony az új koronavírus eredeti és brit változatával szemben is.

Mit jelentenek a mutációk

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai a Facebookon rendszeresen publikálnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információkat. Január 16-án írtak a mutáns vírusokról és arról, hogy ez milyen járványügyi kihívásokat jelent.

Mint írták, az Angliában, Dél-Afrikában és Brazíliában egymástól függetlenül létrejött SARS-CoV-2 vírusvariánsok eltérő mutációs mintázataikban közös tulajdonság az N501 jelzésű mutáció. Az N501 azt jelöli, hogy a vírus tüskefehérjéjét alkotó aminosav láncolaton az 501-es helyen található aminosav cserélődött le a mutáció hatására.

A kutatók szerint vélhetően jelentős részben ehhez az N501-es variánshoz köthető a Nyugat-Európában tapasztalható harmadik járványhullám is.

A lassítás az egyetlen fegyver

Ha egy jobb terjedést mutató mutáció bukkan fel, az járványügyi kihívás is, mert ha egy variáns gyorsabban és több emberhez jut el, a kórházi kezelések számát is növeli – így a lassítás az egyetlen fegyver, vélik a virológusok.

Ezeknek a lassító intézkedéseknek a része pl. az utazási szigorítás vagy a határzár bevezetése.

Nem jelenti azt, hogy hatástalan a vakcina

A kutatók hangsúlyozzák, hogy akkor is érdemes beoltatni magunkat a koronavírus ellen, ha olyan mutáció jelenik meg, amely képes a vakcinák „kikerülésére” – a jelenlegi ismeretek szerint a Dél-Afrikában kialakult variáns részben képes erre.

Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a vakcinák hatékonysága a tüneteket okozó megbetegedés tekintetében az ismert 94-95%-ról valamelyest csökkenhet.

Vagyis szó sincs arról, hogy hatástalan a vakcina, hiszen a kórházba kerüléstől és a súlyos betegségtől minden bizonnyal megvéd. A vakcinagyártók közben folyamatosan utána fejlesztik az oltóanyagot az újabb vírusvariánsokhoz.

A pécsiek tanulmányukban arról is írnak, hogy száz kiválasztott reprezentatív mintából 5 esetben igazolták a brit variánst, minden esetben utazási előzmény nélkül. Mint írják, ez helyi terjedést jelent, ami, tekintettel az Anglia és Magyarország közt fennálló repülési aktivitásra és embermozgásra, nem meglepő. A pécsi szakemberek szerint tehát a hazai vírus eredete a december 14-17. közötti angliai fertőzésekhez vezethető vissza. Magyarország az 54. ország ahol igazoltan felbukkant a vírus új variánsa.

"Más mutánst még nem mutattak ki Magyarországon"

Itthon is nő a brit mutáns jelenléte is, már 193 főnél mutatták ki ezt a vírusvariánst – mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília azt mondta, hogy a brit mutáns, bár nem okoz súlyosabb megbetegedést, gyorsabban terjed, egy fertőzött legalább másik négynek át tudja adni a vírust.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy más mutánst továbbra sem mutattak még ki Magyarországon, és a tudósok szerint az itt elérhető vakcinák hatásosak a brit mutáns ellen, de a dél-afrikai és a brazil variánsokkal kapcsolatban erről még nincs elég adat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG