Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európa visszaállhat a szénre, ha Oroszország letekeri a gázcsapot


Gőz száll fel az RWE szénerőművének hűtőtornyaiból Németországban, Niederlassenben 2016. március 3-án
Gőz száll fel az RWE szénerőművének hűtőtornyaiból Németországban, Niederlassenben 2016. március 3-án

Európa legnagyobb orosz gázvásárlói azon szorgoskodtak hétfőn, hogy alternatív üzemanyagot találjanak. Még több szén felhasználását is fontolóra vették, hogy megbirkózzanak a helyzettel, amely télen energiaválsággal fenyeget, ha az orosz gáz csökkenésével nem sikerül feltölteni a tárolókat.

A válság és az eget ostromló gázárak miatt még jobban fáj a fejük a döntéshozóknak, akiket már amúgy is megviselt a megugrott infláció és a gazdasági kilátások halványodása.

Az olasz Eni közölte, hogy az orosz Gazprom tájékoztatta: gázigényének csak egy részét kapja meg hétfőn, ami közelebb viszi az országot a készenléti állapot kihirdetéséhez, a gáztakarékossági intézkedésekhez.

A zöldminiszter és a szén visszavezetése

Németország, ahol szintén lelassult az orosz gáz áramlása, vasárnap bejelentette legújabb tervét a gáztárolók szintjének növelésére, és közölte, hogy újraindíthatja azokat a széntüzelésű erőműveket, amelyek fokozatos megszüntetését tervezte.

„Fájdalmas, de ebben a helyzetben puszta szükségszerűség a gázfogyasztás csökkentése” – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter, annak a Zöld pártnak a tagja, amely a szén mielőbbi elhagyását szorgalmazta a fokozott üvegházhatásúgáz-termelése miatt.

„De ha ezt nem tesszük meg, akkor fennáll a veszély, hogy a téli szezonhoz közeledve év végére nem telnek meg eléggé a tárolók. Akkor politikai szinten zsarolhatók vagyunk” – mondta.

Visszaesett a gázár, de még messze van az egy év ezelőttitől

Oroszország hétfőn megismételte, hogy Európa csak önmagát okolhatja a gázválságért, miután a Nyugat szankciókat vezetett be válaszul Moszkva támadására Ukrajna ellen, aki az Európába vezető gáztranzit útvonala, és jelentős búzaexportőr.

Az európai viszonyítási alapnak számító holland gáztőzsdén a következő havi ár 124 euró körül forgott hétfőn, vagyis visszaesett az idei 335 eurós csúcsról, de még mindig több mint háromszáz százalékkal nőtt az egy évvel ezelőtti szinthez képest, amikor az árak robbanásszerűen emelkedni kezdtek.

A legnagyobb német energiatermelő, a RWE vezérigazgatója, Markus Krebber szerint az áramárak három-öt év alatt eshetnek vissza alacsonyabb szintre.

A Németországba vezető Északi Áramlat 1 vezetéken, az Európa legnagyobb gazdaságát ellátó fő útvonalon keresztül áramló orosz gáz még hétfőn is csak kapacitása negyven százalékán futott, jóllehet a múlt hét elejéhez képest ez is felívelést jelent.

Ukrajna, az orosz gáz másik tranzitútvonala közölte, hogy vezetékei segíthetnek pótolni az Északi Áramlat 1-en keresztül jelentkező ellátási hiányosságokat. Moszkva korábban azt mondta, hogy nem tud több gázt pumpálni azokba a vezetékekbe, amelyeket Ukrajna még nem zárt le.

Már a berlini parlament elé kerül a széntüzelésű erőművek visszaállítása

Az Eni és a német Uniper közszolgáltató közölte, hogy kevesebb orosz gázt kaptak a szerződésben foglalt mennyiségnél, bár az európai gáztárolók még mindig telnek – bár lassabban. Hétfőn körülbelül 54 százalékos töltöttségnél álltak, szemben az Európai Unió októberi nyolcvan, illetve novemberi kilencvenszázalékos célkitűzésével.

A német gazdasági minisztérium szerint a széntüzelésű erőművek visszaállítása akár tíz gigawattal is növelheti a kapacitást, ha a gázellátás kritikus szintre jut. A lépéssel kapcsolatos törvény július 8-án kerül a parlament felsőháza elé.

A szénre visszaállás mellett a legújabb német intézkedések egy aukciós rendszert is tartalmaznak. Ez a következő hetektől az ipart arra ösztönözni, hogy kevesebb gázt fogyasszon, és pénzügyi segítséget nyújt a német gázpiac üzemeltetőinek az állami hitelezőn, a KfW-n keresztül a gáztárolók gyorsabb feltöltéséhez.

Ausztria is lép

Ausztria kormánya vasárnap megállapodott a Verbund közműszolgáltatóval, hogy egy gáztüzelésű erőművet szénre állítanak át, ha a korlátozott gázellátás energiavészhelyzethez vezet.

Németország és Olaszország az orosz gázra leginkább támaszkodó országok közé tartozik, de más európai országok is gázhiánnyal szembesültek, miközben a fogyasztás szokatlanul magasra nőtt az évszakhoz képest, a hőhullám ugyanis felpörgette a légkondicionálók használatát.

Az állami irányítású orosz Gazprom múlt héten csökkentette a kapacitást az Északi Áramlat 1-en, a Németországot és más országokat ellátó jelentős vezetéken, arra hivatkozva, hogy késve kapja vissza a német Siemens Energy által Kanadában karbantartott berendezéseket.

„Van gázunk, készen áll a szállításra, de az európaiaknak vissza kell adniuk a berendezéseket, amelyek javítására kötelezettséget vállaltak” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn, hozzátéve, hogy az infrastruktúrát uniós szankciók sújtották.

Német és olasz tisztviselők szerint Oroszország ezt ürügyül használja az ellátás csökkentésére.

Olaszország készenléti állapot előtt

Olaszország, amelynek gázügyi műszaki bizottsága kedden ülésezik, bejelentette, hogy a héten fokozott készenléti állapotot hirdethet gázügyben, ha Oroszország továbbra is visszafogja a szállítást.

A lépés a fogyasztás csökkentését célzó intézkedéseket indítana el, ideértve a gáz mennyiségének szabályozását egyes ipari felhasználók esetében, a szénerőművek termelésének növelését, valamint több gáz behozatalának kérését más szállítóktól a meglévő szerződések alapján.

Készült a Reuters összefoglalójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG