Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európában már 400 ezer felett a járvány halálos áldozatainak száma


Francia orvosok egy Lyonból érkező koronavírusos beteget szállítanak kórházba Strasbourg repteréről, 2020.11.06.
Francia orvosok egy Lyonból érkező koronavírusos beteget szállítanak kórházba Strasbourg repteréről, 2020.11.06.

Az Egyesült Királyságban és Olaszországban van a legtöbb áldozat. Vasárnap Magyarországon is minden korábbinál többen haltak meg a járvány miatt.

Laposodik a járványgörbe

Világszerte, szombati adatok szerint 61 604 201 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 1 442 171. Az Európai Unió járványügyi központja szerint Európában vasárnapra átlépte a 400 ezret az elhunytak száma. A legtöbb áldozatot az Egyesült Királyságban (57 511), Olaszországban (53 677) és Franciaországban (51 914) követelte a járvány. A legtöbb fertőzést ugyanakkor eddig Franciaországban regisztrálták Európán belül (2 260 789 esetet).

Magyarországon azért is meglepő az esetszám emelkedése, mert több európai országban (például Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában) a hónap második felében már csökkent a napi esetszám. A hagyományos tesztelés adatai alapján, a pozitív és negatív teszteredmények arányát tekintve egyébként Magyarországon is látható javulás, de a tesztek alacsony száma miatt nehéz pontosan értékelni a helyzetet.

A lezárások mellett a járvány sikeres kezeléséhez a tesztelés fokozása is hozzájárul, Szlovákiában például november elején 3,63 millió állampolgárt, az ország lakosságának kétharmadát tesztelték, kiszűrve több tízezer fertőzöttet, és feltérképezve a gócpontokat.

Ausztria több tartományában, valamint Bécsben decemberben indul hasonló, tömeges tesztelés. Bécsben eredetileg december 2-től teszteltek volna, de az informatikai rendszer problémái miatt két nappal később, december 4-én, pénteken kezdik a tömeges tesztelést. Az osztrák fővárosban 300 tesztelési pontot alakítanak ki, ahol a városvezetés szerint 1,2 millió lakostól vesznek majd mintákat.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG