Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus - Soha ennyi halott és újonnan regisztrált fertőzött nem volt még itthon


Koronavírus-minták a Nemzeti Népegészségügyi Központban, Budapest, 2020. április 3-án
Koronavírus-minták a Nemzeti Népegészségügyi Központban, Budapest, 2020. április 3-án

Az elmúlt 24 órában 6819 fővel emelkedett Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint a 6819 újabb igazolt esettel 211 527 főre nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 156 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 55 637 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 218 fő.

Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7590 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 657-en vannak lélegeztetőgépen.

A portál szerint a beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.

Ahogy az elmúlt néhány héten, most is Budapesten kívül terjedt gyorsabban a vírus: a friss adatok szerint az aktív fertőzöttek 20 százaléka fővárosi, vagyis nagyjából annyi a fertőzötteken belül a budapestiek aránya, mint az ország össznépességén belül. A régiók közül az utóbbi hetekben a Dél-Alföldön terjed a legerősebben a vírus, a 100 ezer főre jutó regisztrált esetszám Békés megyében volt a legmagasabb, míg Budapesten már az országos átlag (378) alatti a 100 ezer főre vetített fertőzöttség.

"A hangsúly a garantáltan biztonságos és hatékony oltóanyagon van. "

Közben az egészségügyért is felelős miniszter, Kásler Miklós arról írt a közösségi oldalán, hogy noha vakcináról több ország, számos gyártója jelentett be kecsegtető eredményeket, jelenleg még egyetlen kifejlesztett vakcina esetében sem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy szövődmények nélkül képes bármilyen védettséget biztosítani. Utóbbiról csak a minden részletre kiterjedő vizsgálatok lezárultát követően lesz majd pontos kép, az emberi erőforrások minisztere közölte: a hangsúly a garantáltan biztonságos és hatékony oltóanyagon van.

Közben a kormány Facebook-oldalán szombat este megjelent egy bejegyzés, amely szerint a döntéshozók azt szeretnék, ha mindenki korlátozások nélkül találkozhatna karácsonykor, és a kormány 8–10 nap múlva hoz erről döntést.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG