Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európában utolsóként Koszovóban is megkezdődött az oltási program


Az első vakcinaszállítmány érkezése Koszovóba 2021. március 28-án.
Az első vakcinaszállítmány érkezése Koszovóba 2021. március 28-án.

Európában utolsóként Koszovóban is megkezdődött a koronavírus elleni oltási program, miután megérkezett az országba az első vakcinaszállítmány.

A balkáni országba 24 ezer adag érkezett az AstraZeneca oltóanyagából vasárnap a vakcinák méltányos globális elosztására létrehozott ENSZ-kezdeményezés (COVAX) keretében. A terv szerint ezt még mintegy 77 ezer dózis fogja követni.

„Ez csupán egy kisebb szállítmány, de sok reményt kelt az országunkban, hogy elkezdhetünk életeket menteni, különösen az egészségügyi dolgozókét és a magas kockázatú csoportokhoz tartozókét” – mondta Albin Kurti kormányfő Pristina repülőterén a szállítmány fogadásakor.

Aláhúzta, hogy azonnal megkezdik az oltások beadását, illetve rámutatott, hogy Koszovó nem gazdag ország, ezért nemzetközi segítségre van szüksége a járvány elleni küzdelemben, különösen az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről, amelyek a COVAX fő támogatói.

Az előző héten néhány száz koszovói egészségügyi dolgozót már beoltottak a szomszédos Albániában.

Rekordmagas esetszám

Koszovó tárgyalásban van a Pfizer gyógyszergyárral a vakcina beszerzéséről, azonban még nem sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

Az Európai Unió nemrég bejelentette, hogy 650 ezer adagot küld a Pfizer oltóanyagából a nyugat-balkáni országoknak.

Koszovó három ütemben tervezi a lakosság immunizálását, az első körbe az egészségügyi dolgozók mellett az idősotthonok lakói, a 80 év felettiek és a krónikus betegek tartoznak. Őket követik az oktatásban és a járványkezelésben dolgozók, illetve a 65-79 éves korosztály tagjai.

Az 1,8 milliós országban március 28-án 914 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami rekordnak számít idén. A járvány kezdete óta 87 981 fertőzést és 1840 halálos áldozatot jegyeztek fel.

XS
SM
MD
LG