Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európában elsőként Moldova kapott a COVAX-biztosította vakcinából


Covid oltást adnak be Chisinauban 2021. március 2-án.
Covid oltást adnak be Chisinauban 2021. március 2-án.

Mintegy 15 ezer oltóanyagot kapott Moldova a COVAX, a globális oltási terv részeként. Európa egyik legszegényebb országa Romániától is kap segítséget.

Moldova lett az első európai ország, amely a globális oltási terv részeként kapott COVID-19 elleni oltást – ezt a Twitteren jelentette be Maia Sandu. Az első 14 400 adag vakcina március 4-én, este érkezett meg az országba.

Az Egészségügyi Világszervezet aznap jelentette be, hogy a COVAX keretein belül a lakosság felének beoltásához szükséges vakcinát biztosítanak Moldovának.

Alulmaradtak a vakcináért folytatott küzdelemben

Maia Sandu, a nyugatbarát elnök köszönetet mondott Németországnak és más uniós tagállamnak, ahogy az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Kanadának, Japánnak és az Európai Bizottságnak is a szolidaritásért.

Moldova és a szomszédos Ukrajna, Európa két legszegényebb országa, az oltásért folyó küzdelemben alulmaradt a többi országgal szemben.

Február végén Moldova megkapta az első, 21 600 adag AstraZeneca vakcinát, amelyet Románia szállított le. A román elnök, Klaus Johannis decemberben jelentette be, hogy Bukarest 200 ezer adag vakcinát adományoz.

Moldovában március 4-ig összesen 191 197 fertőzöttet regisztráltak, és több mint 4 ezer halálos áldozatról számoltak be.

XS
SM
MD
LG