Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az európai bíróság elmarasztalta Lengyelországot, amiért ügynökmúlttal vádolta meg Wałęsát


Lech Wałęsa volt lengyel elnök az igazságügyi reformok elleni tiltakozáson Gdańskban 2017. július 25-én
Lech Wałęsa volt lengyel elnök az igazságügyi reformok elleni tiltakozáson Gdańskban 2017. július 25-én

A legfelsőbb európai polgári jogi bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy Lengyelország megsértette Lech Wałęsa emberi jogait, amikor azt állította, hogy az ünnepelt demokráciapárti vezető kommunista ügynökként együttműködött a biztonsági szolgálatokkal.

A most nyolcvanéves Wałęsa mindig is vehemensen tagadta a vádat, amelyet az egyik munkatársa hozott fel húsz évvel ezelőtt. E szerint Wałęsa a hetvenes évek első felében Bolek fedőnéven együttműködött a kommunista állambiztonsággal, és kémkedett kollégái után.

A volt elnök megnyerte a rágalmazási pert a lengyel fellebbviteli bíróságon, de az ítéletet egy újonnan megalkotott törvény alapján a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte.

Ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyhangúlag kimondta, hogy Lengyelország megsértette Wałęsa jogát a tisztességes bírósági eljáráshoz és magánélete tiszteletben tartásához.

Közölte, hogy az eredeti ítélet elleni fellebbezést elbíráló testület nem volt „törvényesen létrehozott, független és pártatlan bíróság”, és hozzátette: vannak arra utaló jelek, hogy a lengyel hatóságok visszaéléseket követtek el az eljárás során „saját politikai véleményük erősítése és céljaik elérése érdekében”.

„A bíróság megállapította, hogy Wałęsa úr ügye valójában nem választható el politikai hátterétől és az akkori lengyelországi politikai kontextustól, valamint a Wałęsa úr és a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt között régóta folyó nyilvános konfliktustól”.

Ítéletéhez az EJEB egy ritkán alkalmazott útmutató véleményt csatolt, amely szerint az államoknak intézkedéseket kell tenniük az igazságszolgáltatási rendszerekben felmerülő rendszerszintű problémák orvoslására.

„A feltárt rendszerszintű problémák sürgős orvoslást igényelnek” – áll a közleményben, amely arra is emlékeztet, hogy Lengyelország ismételten elmulasztotta figyelembe venni a bíróság döntéseit.

„Lengyelországnak adekvát jogalkotási és egyéb intézkedéseket kell végrehajtania nemzeti jogrendszerében, hogy biztosítsa a törvény által létrehozott független és pártatlan bíróságok működésének követelményeit.”

Ehhez kapcsolódóan: Lengyel miniszter: Az EU illegális követeléseket támaszt Varsóval szemben

A bíróság harmincezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte Lengyelországot Wałęsa javára.

Lengyelország a politikai felfordulás szakaszában van, miután a PiS-nek annak ellenére sem sikerült biztosítania a kormányzáshoz szükséges többséget, hogy az első helyen végzett a választásokon.

A Donald Tusk egykori miniszterelnök, az Európai Tanács volt elnöke által vezetett EU-párti koalíció készül most kormányalakításra, jóllehet előbb meg kell várniuk, hogy a PiS erőfeszítései kudarcot valljanak.

Az EJEB az Európa Tanács páneurópai jogi testületének része. Ez a legmagasabb fokú bíróság, határozatai kötelezők, nem csak tanácsadó jellegűek, jóllehet az elmúlt években gondok adódtak abból, hogy egyes államok – nevezetesen Lengyelország és Törökország – nem hajtották végre az ítéleteit.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG