Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyel miniszter: Az EU illegális követeléseket támaszt Varsóval szemben


Az Európai Unió Bíróságának épülete Luxembourgban 2017. január 26-án
Az Európai Unió Bíróságának épülete Luxembourgban 2017. január 26-án

A lengyel igazságügyminiszter-helyettes azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy „illegális követeléseket” támaszt országával szemben. Eközben közeleg az újabb határidő a vitatott bírói fegyelmi kamara miatt megindított eljárásban.

A lengyel kormánynak január 11-ig kell tájékoztatnia Brüsszelt arról, hogy pontosan mikor és hogyan tervezi megszüntetni az Európai Bíróság által jogsértőnek minősített bírói fegyelmi kamarát. Amennyiben ez nem történik meg, Varsónak tetemes pénzbírságot kell fizetnie, illetve feltehetőleg tovább késik majd a koronavírus-járvány kitörését követően elfogadott gazdaságélénkítő csomag forrásainak átutalása, és más fejlesztési alapok is befagyasztásra kerülhetnek.

A luxembourgi székhelyű törvényszék októberben napi egymillió eurós büntetést szabott ki Lengyelországra, amiért a kormány az ezt elrendelő határozat ellenére nem szüntette be a kifogásolt fegyelmi kamara működését. A korábban megindított kötelezettségszegési eljárás keretében a bírák júliusban megállapították, hogy a testület közösségi jogot sért, veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Sebastian Kaleta az üggyel kapcsolatban azt mondta pénteken a Reuters hírügynökségnek, hogy az Európai Bíróság túllépte az EU jogköreit. „Ezek illegális követelések” – jelentette ki, hozzátéve, hogy országa nem fog meghajolni az „európai uniós intézmények zsarolása előtt”.

Feszült helyzet

A fegyelmi kamara felállítása része a 2015 óta kormányzó populista Jog és Igazságosság (PiS) párt átfogó igazságszolgáltatási reformjának, ami sokak szerint jelentősen csorbította a bírói függetlenséget az országban.

A 2018-ban létrehozott kamara hivatalosan az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni, de elemzők szerint az igazságszolgáltatás kontrollálására is alkalmas, segítségével ugyanis nyomást tudnak gyakorolni a bírákra, hogy megváltoztassák a döntésüket.

A napi egymillió eurós büntetésből a január 11-i határidőig hetvenmillió euró gyűlik össze. Ha a lengyel kormány továbbra is kitart amellett, hogy nem fizet, akkor az Európai Bizottság kamatokkal együtt levonhatja majd a teljes összeget a Lengyelországnak szánt költségvetési támogatásokból.

A luxembourgi ítélet tovább fokozta a már egyébként is meglévő feszültséget az Európai Unió és a jogállamisági helyzet romlása miatt sokak által bírált Lengyelország között.

Ebben az ügyben nemrégiben a lengyel alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy egyes európai uniós szabályok összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, a közösségi jog pedig nem élvez elsőbbséget a nemzeti joggal szemben. Szakértők szerint ez a határozat rendkívül komoly aggodalmakat vet fel, és ellentmond az EU egész jogi konstrukciójának. Az Európai Bizottság is hangsúlyozta: az EU bíróságának minden határozata kötelező a tagállamok hatóságaira nézve.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG