Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai Bíróság: Megtiltható a fejkendőviselés a közalkalmazottak számára


Hidzsábba öltöztetett próbababa a brüsszeli Molenbeek negyedben 2016. augusztus 14-én
Hidzsábba öltöztetett próbababa a brüsszeli Molenbeek negyedben 2016. augusztus 14-én

Az Európai Unió luxembourgi törvényszékének legfrissebb ítélete értelmében a tagállami hatóságok megtilthatják a vallási jelképek, például a muszlim fejkendő viselését a közalkalmazottak számára.

Az ügy előzményeként a kelet-belgiumi Ans önkormányzatának egyik dolgozója jogi panasszal fordult a testülethez, amiért azt mondták neki, hogy munkahelyén nem viselhet fejkendőt.

Az önkormányzat később megváltoztatta a munkavégzési szabályokat, előírta az alkalmazottak számára, hogy a semlegesség követelményeit tiszteletben tartva ne viseljenek vallási vagy ideológiai jelképet.

A felperes szerint ezzel sérültek a vallásszabadsághoz fűződő jogai.

Ehhez kapcsolódóan: Életbe lépett az abajaviselés tilalma a francia iskolákban

Keddi ítéletében az Európai Bíróság először is megállapította, hogy a semlegességi követelmények célja a semleges munkahelyi környezet kialakítása, ami legitim, objektív módon igazolható célkitűzés lehet. Kimondták, hogy hasonlóképp az is igazolható lehet, ha egy önkormányzat úgy dönt, hogy engedélyezi a vallási jelképek viselését megkülönböztetés nélkül.

Arra is kitértek, hogy a tagállami hatóságoknak a közalkalmazottakra vonatkozó semlegességi szabályok megalkotásánál következetesen kell eljárniuk, intézkedéseik során a szigorúan szükséges lépésekre kell korlátozódniuk.

A nemzeti bíróságok feladata annak eldöntése, hogy teljesültek-e ezek a feltételek – mutattak rá.

A hajat és vállat eltakaró hidzsáb viselésére vonatkozó szabályok hosszú évek óta megosztó ügynek számítanak Európában.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG