Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai Bizottság: A gazdasági nehézségek ellenére ki kell tartani Ukrajna mellett


Helyi lakosok humanitárius segélyre várnak egy lebombázott lakóépületnél Borogyankában, Kijev közelében 2022. június 21-én
Helyi lakosok humanitárius segélyre várnak egy lebombázott lakóépületnél Borogyankában, Kijev közelében 2022. június 21-én

Az Európai Uniónak fenn kell tartania az Ukrajnának nyújtott támogatást, még ha az akadozó orosz gázszállítás a gazdasági visszaesés kockázatával is jár – hangsúlyozta egy európai bizottsági tisztségviselő.

„Ukrajna melletti szolidaritásunk, illetve az, ahogy az európai projekt összezárt, biztosít afelől, hogy képesek leszünk megtalálni a módját annak, hogy ne hátráljunk meg” – jelentette ki szerdán Elina Bardram, a brüsszeli testület klímapolitikai főigazgatóságának vezetője.

„De az világos, hogy a következő néhány hónap rendkívül nehéz lesz” – tette hozzá.

Az ukrajnai háborúra válaszul Oroszország ellen elrendelt szankciók nyomán jelentősen megnőttek az energiaárak, és ez az utóbbi napokban csak fokozódott, miután Moszkva csökkentette az egyes nyugat-európai országokba szállított földgáz mennyiségét. Európa nagy erőkkel dolgozik gáztározói feltöltésén a téli fűtési szezon kezdete előtt, amit azonban a friss fejlemények tovább nehezítenek.

„Oroszország jogellenes ukrajnai inváziója veszélyhelyzetet eredményezett az EU-ban. Mivel a Putyin-adminisztráció részéről a Gazprom működése terén tapasztalt rendkívül gaz lépések következtében hirtelen visszaesett a szállítás, meghoztunk néhány nagyon fontos intézkedést, ezek azonban mind ideiglenesek” – mondta Bardram a szénerőművek használatának felpörgetésére utalva.

Majd leszögezte: a szóban forgó intézkedéseket a lehető leghamarabb vissza fogják vonni, ugyanis a közösség elkötelezett klímaügyi célkitűzései teljesítése mellett.

„Az EU 2030-as és 2050-es célkitűzései továbbra is teljes mértékben érvényesek (…) Noha átmenetileg fokozzuk a szén felhasználását, a hosszú távú irányvonal egyértelmű” – fogalmazott.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG