Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Recesszióba zuhanhat a német gazdaság a gázválság mélyülésével


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Jelentős nehézségekkel kell szembenéznie Németországnak, ha teljesen leáll a már jelenleg is akadozó orosz földgázszállítás – figyelmeztetett a német iparvállalatok szövetsége (BDI) kedden.

Az Európai Unió az ukrajnai háború kirobbanása előtt gázigénye mintegy negyven százalékát orosz forrásból fedezte, ami Németország esetén 55 százalék volt. Számos tagállam az áramtermelésében is nagyban támaszkodott az importált földgázra, így az ellátási gondok miatt több esetben is a környezetvédelmi aggályok miatt leállított szénerőművek ideiglenes újraindításáról kellett dönteni.

A gázárak a fegyveres konfliktus és az annak nyomán elrendelt szankciók miatt az egekbe szöktek, ami jelentősen fokozta az egyébként is magas inflációt.

Friss gazdasági előrejelzésében a BDI lefelé módosította a német gazdaság idei növekedési prognózisát, a korábban becsült 3,5 százalékról 1,5 százalékra. A szervezet emellett arra is kitért, hogy amennyiben Oroszország teljesen leállítja a gázszállítást, a recesszió elkerülhetetlen lesz.

Moszkva előző héten mintegy hatvan százalékkal csökkentette az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül szállított földgáz mennyiségét arra hivatkozva, hogy a nyugati korlátozások gátolják az infrastruktúra karbantartását. Ez azonban sokak szerint pusztán ürügyként szolgál a nyomásgyakorlásra.

A beérkező mennyiség mérséklése nehezíti a gáztározók feltöltését célzó európai erőfeszítéseket. E létesítmények telítettségi szintje a kontinensen jelenleg átlagosan 55 százalékos. Az EU célja, hogy ez a téli fűtési szezon kezdete előtt, októberre elérje a nyolcvan százalékot, novemberre pedig a kilencven százalékot.

Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős olasz miniszter hangsúlyozta, hogy országának fel kell gyorsítania a tározók feltöltését, ezért fontolóra kell venni, hogy miként lehetne támogatni a vállalatok gázvásárlását. „A földgáz most olyan drága, hogy a szolgáltatók nem tudják megvásárolni” – mondta.

Római kormányzati források szerint az egyik opció egy állami garancia bevezetése lenne a finanszírozás költségeinek csökkentése érdekében.

A gáz megawattóránkénti ára kedden 126 euró körül alakult, ami alacsonyabb az idei csúcsnak számító 335 eurónál, de így is több mint háromszorosa az egy évvel ezelőttinek.

Korai figyelmeztetés

Az ellátási nehézségek miatt Olaszország más tagállamokkal, így Ausztriával, Dániával, Hollandiával és Németországgal együtt aktiválta az első fokozatú vészhelyzeti intézkedési terveket.

Az első fokozat a legenyhébb, ez az úgynevezett korai figyelmeztetés, amelynek értelmében szoros piaci kontrollt vezetnek be, illetve felszólítanak a fogyasztás önkéntes visszafogására.

A német hatóságok ennek keretében a következő hetekben új aukciós rendszert fognak bevezetni, amelynek célja a vállalatok gázfogyasztásának mérséklése.

A Bundesnetzagentur német hálózati ügynökség vezetője kérdésesnek nevezte, hogy a gázszállítások jelenlegi szintje elengedő lesz-e az ország téli ellátására, habár korábban úgy vélekedett, hogy nincs itt az ideje a harmadik fokozat, a válsághelyzet elrendelésének. „Jelen állás szerint problémával nézünk szembe” – mondta Klaus Müller.

Az utóbbi időben fokozódott a drágább cseppfolyósított gáz (LNG) szállítása, de Európában egyelőre nem áll rendelkezésre a szükséges infrastruktúra ennek megfelelő mennyiségű fogadására. A kontinens nagy erőkkel dolgozik a csővezetékes szállítások felpörgetésén is, például Norvégiából és Azerbajdzsánból, az érintett országok azonban már így is kitermelési kapacitásaik határán vannak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG