Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai minimálbérrel harcolna az EU a dolgozói szegénység ellen


Az Európai Bizottság épülete tükröződik az Európai Tanács épületének oldalán, Brüsszel, Belgium, 2019. április 5.
Az Európai Bizottság épülete tükröződik az Európai Tanács épületének oldalán, Brüsszel, Belgium, 2019. április 5.

Rögös úton indult az Európai Unió, a szándék azonban töretlen: európai minimálbér-szabályozást szeretnének bevezetni, ami azonban – szögezzük le előre – nem jelenti azt, hogy összegszerűen meghatározott és minden tagállamban kötelező legkisebb jövedelmet fognak bevezetni. Az Európai Parlament a napokban fogadott el egy ezzel kapcsolatos határozatot, az Európai Bizottság pedig néhány hónapja tette meg a javaslatát. A magyar kormánypártnak tetszik is az ötlet, meg nem is.

Kezdjük a legfrissebb hírrel, az Európai Parlament ezen a héten 365 szavazattal, 118 ellenszavazat és 208 tartózkodás mellett elfogadta az “Az egyenlőtlenségek csökkentése, különös tekintettel a dolgozói szegénységre” című állásfoglalását. Ebben a következőket szögezték le:

  • a minimálbért a szegénységi küszöb felé kellene emelni,
  • a munkaügyi és a társadalombiztosítási jogszabályoknak a platform-munkavállalókra is ki kellene terjedniük,
  • a nőket a férfiaknál nagyobb arányban fenyegeti a szegénység.

A képviselők az egyenlőtlenségek és a dolgozói szegénység elleni fellépésként minimálbért, a platform-munkavállalóknak biztosított azonos jogokat és jobb munka-szabadidő arányt kérnek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a „szegénység legjobb ellenszere a munka" alapelv nem érvényes az alacsony bérezésű ágazatokban vagy azok esetében, akik bizonytalan vagy atipikus munkaviszonyban vannak. Ezért arra ösztönzik a Bizottságot és a tagállamokat, hogy a dolgozói szegénység megelőzését tekintsék a szegénység Unión belüli felszámolását célzó lépések egyikének.

A nagy minimálbér-kérdés

Minden tagállamban létezik valamiféle megoldást a minimálbér szabályozására. Az Európai Bizottság javaslatában olyan minimálbér-elképzelés szerepel, amely biztosítja a “tisztességes megélhetést.” Jelenleg 21 uniós országban, közöttük Magyarországon törvény rögzíti a minimálbér összegét. Svédország, Finnország, Ausztria, Olaszország, Ciprus és Dánia azonban a kollektív szerződések rendszerében bízik, a minimálbér a szakszervezetek és a munkaadók közötti tárgyalásokon dől el – és jellemzően itt magasabb is a legkisebb jövedelem mint ott, ahol erről jogszabályt alkotnak.

Az utóbbi irányba szeretne elmozdulni a brüsszeli javaslat is, többek között azért is, mert a munkavállalók szegénysége a 2007 évi 8,3 százalékról 2018-ra 9,4 százalékra nőtt az EU-ban.

A javaslat azt is célul tűzte ki, hogy a szakszervezetbe tömörített dolgozók aránya minden tagállamban érje el legalább a 70 százalékot. Az EU-ban ezen a téren hatalmas eltérések vannak, Litvániában, Lengyelországban, Észtországban vagy Magyarországon 20 százalék körüli, vagy annál kevesebb a kollektív szerződéssel érintett munkavállalók aránya, míg Ausztriában 98 százalék, és 90 fölötti az arány például Franciaországban, Finnországban és Belgiumban is. A tagállamoknak egy akciótervet kell majd kidolgozniuk, hogyan szeretnének az előbbi elvárásoknak megfelelni.

A cikkünk elején említett EP-állásfoglalásban a képviselők üdvözlik a megfelelő minimálbérre vonatkozó bizottsági irányelv-javaslatot. Fontos lépésnek tekintik ahhoz, hogy mindenki megélhessen a munkájából és a társadalom aktív tagjaként élhessen. Az Európai Parlament annyit tett még hozzá, hogy a munkáltatók a minimálbérből nem vonhatják le a munkavégzéshez szükséges költségeket, mint például a szállást, a szükséges ruházatot, eszközöket, személyi védelmet és egyéb felszereléseket.

A dolgozói szegénység

Az Eurostat meghatározása szerint akkor beszélünk dolgozói szegénységről, ha a munkavállaló fél évnyi munkájáért kapott összjövedelme a szociális juttatásokkal együtt nem éri el a háztartásokra számított éves nemzeti mediánjövedelem 60 százalékát. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban az európai munkavállalók 9,4 százalékát (Magyarországon 8,4 százalékát) fenyegette szegénység. Az alacsony munkabérek több tagállamban lassabban növekedtek, mint a magasabb bérek, így a bér területén tapasztalható egyenlőtlenség és a dolgozói szegénység csak növekedett, az alacsony bérekből élők pedig még nehezebben tudnak megbirkózni a pénzügyi nehézségekkel.

Tavaly ősszel még üdvözölte az Európai Bizottság javaslatát a Fidesz európai parlamenti frakciója is. Közleményükben azt írták, hogy “az Európai Bizottság javaslata az Orbán-kormány gyakorlatát, a magyar modellt megerősítve az adócsökkentést, a családok támogatását, a stabil költségvetést, a munkahelyteremtést és a bérnövekedést támogatja”.

Örök élet, ingyen sör

Az előbbiek után némiképp meglepő, hogy a hasonló elemeket tartalmazó EP-állásfoglalást a Fidesz képviselői már nem támogatták, tartózkodó szavazatot adtak le. A vita során Kósa Ádám, a Foglalkoztatási- és Szociális Bizottság tagja azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a munkahelyteremtést választotta a segélyek helyett. „Ha munka van, minden van, legfőképpen pedig esély arra, hogy érdemben csökkenjen a szegénység” – jelentette ki. A magyar helyzetet ismertetve arról beszélt, hogy Magyarországon a kormány kézzelfogható eszközökkel küzd a szegénység ellen, például adócsökkentéssel, a családok és gyermekek támogatásával, vagy felelős költségvetési politikával.

Ugyanakkor a dolgozói szegénység felszámolásával egyetért a magyar kormánypárt, mert az ő megközelítésük szerint „a munka-alapú társadalomban a munkabérnek elegendőnek kell lennie a tisztességes megélhetéshez”. Ahogy Kósa fogalmazott: „Ezért fontos, hogy az kapja a pénzt, aki megdolgozik érte. Ezt kell szem előtt tartanunk a járvány idején, s majd a járványt követő időszakban is.”

Kósa Ádám szerint azonban a jelentés „számos olyan esztelen baloldali ígéretet tartalmaz”, melyeket csak adóemelésekkel lehetne fedezni. „Ha ironikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy az európai baloldal átvette a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szlogenjét: „Örök élet, ingyen sör!”. Nos, ha az előbbit nem is, az utóbbit majdnem megígérik ebben a dokumentumban” - fogalmazott a fideszes EP-képviselő.

"A béreknek tisztességes megélhetést kell biztosítaniuk"

A jelentés készítője, a német baloldali Özlem Demirel szerint van elég indok arra, hogy valaki támogassa az állásfoglalást.

Az Unió a világ egyik leggazdagabb régiója. Mégis 95 millió európait fenyeget szegénység. Már önmagában csak ezért is sürgősen tennünk kell valamit, hogy mindenki szegénység nélkül élhesse le az életét. Európa-szerte mindenhol szociális minimum szinteket kell meghatározni, és erős társadalombiztosítási rendszerekre van szükség. A béreknek tisztességes megélhetést kell biztosítaniuk. Nem engedhetjük, hogy a gazdasági érdekek felülírják a szociális védelmet" – érvelt a képviselő.

Azonban még mindig évek telhetnek el addig, amíg a minimálbér-irányelv valóban érvényes lesz. Magyarországon most emelték a minimálbér összegét: februártól nettó 111 ezer forintra nőtt ez az összeg nettó 107 ezerről. Az európai minimálbér-szabályozással Magyarország esetében 130-140 ezer forint közötti nettó összegre számíthatnának a munkavállalók.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG