Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai vezetők vízumtilalmat vezetnének be az orosz állampolgárokkal szemben


Orosz útlevél
Orosz útlevél

A Kreml irracionálisnak nevezte és elítélte az orosz turistavízumok kiállításának beszüntetését célzó felszólításokat.

Látszólag az észt és a finn miniszterelnök is támogatásáról biztosította azt a kezdeményezést, amelynek alapján egészen addig kitiltanák a Nyugatról az orosz állampolgárokat, amíg tart az ukrajnai háború.

Sanna Marin finn kormányfő szerint „nem helyénvaló, hogy miközben Oroszország agresszív, brutális háborút folytat, az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európában, turistáskodhatnak”.

Észt kollégája, Kaja Kallas a vízumkiadás felfüggesztésére szólította fel az EU-tagállamokat. „Európába utazni kiváltság, nem emberi jog. A légi közlekedést leállították Oroszországból. Ez azt jelenti, hogy míg vízumot minden schengeni ország kiadhat, a terheket egyedül Oroszország szomszédai viselik. Ideje a turizmus beszüntetésének Oroszországból”írta Twitteren.

Egyes európai uniós tagállamok, például Lettország az ukrajnai háborúra hivatkozva már beszüntették a vízumkiadást az orosz állampolgárok számára.

Volodimir Zelenszkij nemrég felszólította a Nyugatot az oroszok teljes körű kitiltására. Sokan azonban úgy vélekedtek, hogy ez nem lenne tisztességes azokkal szemben, akik éppen azért menekültek el Oroszországból, mert ellenezték Vlagyimir Putyin elnök politikáját. Az ukrán államfő szerint ez nem számít, ugyanis az orosz lakosság választotta meg ezt a kormányt, nem tiltakoznak, nem emelik fel a szavukat ellene.

„Nem akarjátok ezt az elszigeteltséget? Azt mondjátok, hogy az egész világnak a ti szabályaitok szerint kell élnie. Akkor menjetek és éljetek ott. Ez az egyetlen módja Putyin befolyásolásának” – mondta a The Washington Postnak adott interjúban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az ilyen felhívások irracionalitása minden határon túlmegy. Továbbá figyelmeztetett, hogy az Oroszország elszigetelésére tett kísérletek kudarcra vannak ítélve.

Eközben a francia hadsereg úgy határozott, hogy mostantól nem léphetnek be orosz állampolgárok a turistalátványosságnak számító, Párizshoz közeli Vincennes-kastélyba, amely katonai archívumoknak is otthont ad.

Készült az AP és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG