Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Évtizedekre konzervatív szellemiségűvé válhat a Legfelsőbb Bíróság az USA-ban


Donald Trump és Amy Coney Barrett, az elnök jelöltje a Legfelsőbb Bíróság testületébe.
Donald Trump és Amy Coney Barrett, az elnök jelöltje a Legfelsőbb Bíróság testületébe.

Hosszú időre meghatározhatja majd az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntéseinek ideológiai hátterét a hétfőre tervezett szenátusi szavazás Trump elnök újabb jelöltjéről. A testület vasárnap már jóváhagyta a konzervatív szellemiségű bírónő jelölését.

Hétfőn szavaz az amerikai szenátus Amy Coney Barret megerősítéséről, aki Donald Trump elnök harmadik jelöltje a Legfelsőbb Bíróság testületébe.

A republikánus vezetésű szenátus várhatóan jóváhagyja Barrett személyét. Trump őt a múlt hónapban elhunyt és liberális ikonként számon tartott Ruth Bader Ginsburg helyére jelölte.

A szenátus vasárnap egy ügyrendi szavazáson már rábólintott a jelölésre. Ezt ellenezték a Demokrata Párt törvényhozói, akik szerint a jelölés túl közel esik az elnökválasztáshoz, és valójában a győztes elnökjelöltnek kellene döntenie a következő Legfelsőbb Bíró személyéről.

A demokraták emellett ideológiai alapon is határozottan ellenzik, hogy Barrettnek adják a posztot, mert a bíró római katolikus, akit a konzervatív keresztények támogatnak.

Trump emberei kerülhetnek többségbe az ország vezető bírósági testületében

Ha megerősítik a jelölését az életfogytig tartó pozícióra, akkor 6-3-ra billen a mérleg a Legfelsőbb Bíróságon belül a konzervatívok javára, és ez évtizedekre meghatározhatja a testület ideológiai irányultságát.

A demokraták ugyanakkor nem sokat tudnak tenni a szenátusi jóváhagyás ellen, mivel a republikánusok 53-47-es többségben vannak és jobbára támogatják Trump elnök jelöltjét.

A szenátus helyesen cselekszik” – mondta a többségi frakció vezetője, Mitch McConnell, Kentucky állam-beli republikánus szenátor. A vasárnapi ügyrendi szavazás eredménye 51 igen és 48 nem lett Barrett javára, úgy hogy az összes jelenlévő demokrata szenátor mellett két republikánus is a jelölés ellen szavazott.

Borítékolható republikánus többség a Trump-jelölt javára

Egyikük, Lisa Murkowski, alaszkai republikánus szenátor azt mondta: nem tetszik neki a sietség, de támogatja Trump elnök választását. Úgy fogalmazott: az ügyrendi kérdésben nemmel voksolt, de végül republikánus kollégái mellé állva, Barrett kinevezésére szavaz majd.

XS
SM
MD
LG