Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két hét alatt ugrott szinte az összes karácsonyi céges buli


A karácsonyi parti ezúttal is sok helyen a virtuális térbe költözik
A karácsonyi parti ezúttal is sok helyen a virtuális térbe költözik

Lemondott céges bulik, törölt szállodafoglalások jelzik, hogy a koronavírus negyedik hullámának realitása egyre jobban elsöpri az optimista karácsonyváró hangulatot. Nagyon úgy tűnik, az idén is marad a négy fal és a szűk család a legnagyobb ünnepen. Tavaly a tilalom döntött, most a kockázatkerülés.

A rendezvényszakma durván megszenvedi a járványt, becslések szerint annyira, hogy dolgozóinak csaknem harmada már más elfoglaltságot keresett magának. A Szeretlek, Magyarország összefoglalója szerint két hét leforgása alatt mondták le a karácsonyi céges bulik kilencven százalékát.

Míg tavaly karácsony előtt az általános tilalom parancsolt megálljt a céges buliknak, most saját jószántukból választják a cégek azt, hogy inkább nem kockáztatnak.

Élénk ősz után kiábrándító tél

Jóllehet a lezárások után a céges rendezvénypiac erős hónapokon van túl, a tervezhetőséget nagyban nehezítette, hogy a szabadidős turizmushoz hasonlóan ebben a szektorban is kifejezetten a last minute foglalásokra álltak át – meséli a portálnak Tatár György, az egyik legnagyobb hazai céges rendezvényszervező vállalkozás (Cégeshelyszínek.hu, Rendezvényhelyszínek.hu) ügyvezetője. Még olyan is volt, hogy csütörtökön rendeltek meg egy 120 fős rendezvényt a rákövetkező hétfőre, ami óriási kihívás elé állította nemcsak a szervező céget, de a szolgáltatókat is.

A trend azóta megfordult, a karácsonyi céges rendezvényeket november közepe óta sorra mondják le. Még azokra a dátumokra is, amelyekre más éveken már nyáron le kellett csapni. Némi reményt itt is az utolsó pillanatos foglalásokban látnak, abban bíznak, talán lesznek olyan cégek, akik akár a karácsony előtti héten döntenek majd úgy, hogy mégis megtartják a bulit.

A last minute adhat némi reményt

A szállodaiparban már be sem futottak a szokásos karácsonyi előfoglalások. Tatár György, a balatonfüredi Boutique Hotel Annuska üzemeltetője azt mondja: mindenki a végsőkig kivár a döntéssel. Még a szilveszter is erősen kérdőjeles.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége szerint az erős őszi hónapok annak voltak köszönhetők, hogy mindenki egyszerre akart bepótolni mindent. Ám az őszi fellendülés után most drasztikusan esik vissza az üzleti rendezvényekre szóló rendelésállomány is. Komoly csapást jelentett az Emmi november 14-i utasítása, amely megtiltja az egészségügyi ágazatban a személyes jelenléttel járó szakmai rendezvényeket, mert ezek az egyik legfontosabb, csaknem ötvenszázalékos részesedésű húzóágazatot jelentik az üzleti rendezvények piacán.

„Szeptember-októberben még bizakodás volt, és mindenki rendezvényeket tervezett, azonban ahogy jelentősen elkezdtek emelkedni az esetszámok, majd a kormány is szigorításokat jelentett be, ez a trend megfordult” – nyilatkozta a Szeretlek, Magyarországnak Botond Szabolcs, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) társelnöke.

Az esetszámok csökkenése hozhat változást

Szerinte is november elejétől kezdtek el aggódni az ügyfelek, azóta egyre több a visszamondás, ami ráadásul nem is kötődik semmilyen jogszabályi korlátozáshoz. Változást csak az esetszámok csökkenése hozhat Botond Szabolcs szerint, akkor is inkább last minute jelleggel: ha épp kedvezőbbnek tűnik a helyzet, néhányan dönthetnek úgy, hogy mégis megszerveznek egy-egy rendezvényt.

Az MTPA abban bízik, hogy explicit rendezvénytiltásra már nem lesz szükség, de szerintük ez inkább politikai döntés kérdése a kormány részéről. Mindazonáltal úgy látják, a hatályos jogszabályok, vagyis a kötelező védettségi igazolvány és a megfelelő higiéniás körülmények elég biztonságot nyújtanak ahhoz, hogy ne kelljen tovább szigorítani.

A dolgozók harmadát veszíthették el eddig

Komoly probléma az elvándorlás okozta munkaerőhiány is. A szervezetnek konkrét adata egyelőre nincs, de viszonylagos konszenzus van abban, hogy akár az iparágban dolgozók harminc százaléka is elhagyhatta a szektort. Az újabb és újabb hullámok tovább erősíthetik ezt a trendet, amely öngerjesztő folyamatként az újraindulásra is negatív hatással lehet.

XS
SM
MD
LG